Druhým letošním mládětem Zoo Jihlava je lama guanako

14. leden 2013

9. ledna spatřilo světlo světa mládě lamy guanako. Po kaloni rodriguezském je to druhé mládě narozené tento rok v jihlavské zoo.

Malá samička se narodila po více než jedenáctiměsíční březosti a váží přibližně 15 kilogramů. Čtrnáctiletá matka pochází z plzeňské zoo, otec se narodil v Zoo Praha. Na rozdíl od většiny ostatních druhů savců se mládě lamy guanako rodí již plně vyvinuté s otevřenýma očima a hustou srstí. Do půl hodiny se postaví na nohy a je schopné následovat matku. Samice mládě kojí 6-8 měsíců.

Lama guanako (Lama guanicoe) žije ve stepích a travnatých pláních Jižní Ameriky a patří mezi nejrozšířenější příslušníky velbloudovitých na světě. Tento nenáročný druh dobře vládá život i ve vysokých nadmořských výškách a dokáže vydržet dlouhou dobu bez vody. Živí se hlavně trávou, ale okusuje i listy a větvičky keřů nebo stromů.

Mládě lamy guanako

I když jsou lamy guanako nejpočetnějším volně žijícím druhem, jejich stavy se citelně zmenšily. Příčinou je nejen lov pro kůži, cennou vlnu a maso, ale i potravní konkurence dovezených plemen domácího dobytka. V Chile a v Peru jsou dnes lamy pod ochranou zákona.

autor: Zoo Jihlava
Spustit audio