Jízdní řády v Pardubickém se opět změní, vrátí se do stavu roku 2011

14. leden 2013

Jízdní řády v Pardubickém kraji se opět úplně změní. Po více než roční práci na tvorbě úplně nových jízdních řádů rozhodlo nové vedení kraje o návratu k původním stavu.

v březnu by měly linkové autobusy jezdit podle jízdních řádů z roku 2011.

Hejtman Martin Netolický dnes prohlásil, že experiment s optimalizací dopravy stál kraj 80 milionů korun navíc a dopravní obslužnost se přitom zhoršila.

„Za poslední dva měsíce jsme se dostali do situace i z hlediska ekonomického, že musíme situaci řešit velmi urgentně, protože rozpočet Pardubického kraje není schopen nadále nést tu tíži, jak byla nastavena novou organizací dopravy. Jsme přesvědčeni, že je potřeba v této věci udělat určité změny. Musíme přistoupit k velmi razantnímu opatření, to je vrátit se k modelu dopravy roku 2011,“ dodal Netolický.

Starostové některých obcí rozhodnutí kraje nechápou. Přes rok nové jízdní řády připomínkovali, lidé si zvykali na změny a teď se všechno vrátí zase do původního stavu.

Starostka obce Žumberk na Chrudimsku Yveta Ždímalová byla vyloženě rozčilená:

„Je to určitě mínus, protože když už si lidi začali na ty autobusy zvykat, tak se jim to zase zhroutí. To není jenom to. Jsou lidi, kteří si přizpůsobili svoji pracovní dobu tomu jízdnímu řádu. Ráno jim nejel autobus, jak byli původně zvyklí, jak tu pracovní dobu měli, takže jim zaměstnavatel vyšel vstříc tím, že jim tu pracovní dobu posunul. Teď se opět jízdní řád změní, takže oni zase půjdou za zaměstnavatelem, aby jim tu pracovní dobu zase upravil.“

autor: ba
Spustit audio