Na Kleti pozorovali novou kometu jako první

11. květen 2004

Novou kometu C/2001 Q4 (NEAT) viděli letos z českého území zřejmě jako první astronomové z jihočeské observatoři na Kleti, a to v sobotu ve 21:45 středoevropského letního času. "Jeví se jako velmi výrazně mlhavý až rozplizlý objekt s náznakem ohonu," popsal pozorování odborník na vlasatice Miloš Tichý. Astronomové pražské Štefánikovy hvězdárny soudí, že kometu od nich bude možné spatřit koncem týdne.

Kometa byla podle Tichého na hranici viditelnosti pouhým okem. Ohon byl vidět pouze dalekohledem. Připomněl také, že na Kleti potvrdili objev komety americkými astronomy už v roce 2001. Vlasatice se Zemi nejvíce přiblížila v pátek 7. května, a to na zhruba 48 milionů kilometrů. Ze střední Evropy ji bylo možné za příznivého počasí spatřit večer brzy po západu Slunce nad jihozápadním obzorem. Den za dnem na obloze stoupá podle tiskové zprávy České astronomické společnosti severním směrem a šance k jejímu nalezení je stále větší. Dosáhnout by mohla jasnosti středně velké hvězdy. Bude ale "rozmazanější". Vypadat bude jako malý mlhavý obláček a bude na místech s tmavou oblohou vidět pouhým okem. Triedrem, zejména upevněným na stativu, aby se obraz komety nechvěl, si pak bude možné povšimnout i jejího ohonu, který bude směřovat doleva nahoru od hlavy komety. Do poloviny května je nejlepší doba pro pozorování kolem 22. hodiny, koncem května kolem 23. hodiny. Zajímavé představení kometa nabídne v sobotu 15. května. Proletí západně kolem známé otevřené hvězdokupy M44 v souhvězdí Raka, lidově nazývaného Jesličky, a bude-li dostatečně jasná, objeví se "stříbrný prach" chvostu komety přímo před hvězdami Jesliček.

V pondělí se kometa nacházela vlevo od hvězdy Prokyon v souhvězdí Malého psa, poté vstupuje do souhvězdí Raka. Okolo 25. května bude poslední možnost spatřit ji pouhým okem, ale už jen jako velmi nenápadný slabý obláček na hranici nevýrazných souhvězdí Rysa a Malého lva vysoko nad západním obzorem. Ještě koncem roku bude kometu možné pozorovat, ale jen za použití velkých astronomických dalekohledů. Astronomové upozorňují na to, že se nad západním obzorem zároveň odehrává planetární divadlo. Nebe tam zdobí nejníže položená Venuše, výše podstatně slabší červený Mars a nad ním Saturn. Vysoko nad jihem se pak třpytí v souhvězdí Lva Jupiter.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio