V Kyselce se sesunula opěrná zeď u Ottova pramene

15. leden 2013

V Kyselce na Karlovarsku se sesunula opěrná zeď u Ottova pramene. Obecně prospěšná společnost Lázně Kyselka, která se rozhodla zachránit historické objekty, ale s opravou nemůže začít, protože na sebe dosud nemá převedeny nemovitosti od společnosti RIS, která vlastní velkou část budov a pozemků v někdejších lázních.

Podle Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR je tato událost důsledkem mnohaletého nezájmu Karlovarských minerálních vod a jejich spřízněné firmy RIS. "Svah by neměl být jen technicky zabezpečen, ale zeď musí být uvedena do původní podoby. Je součástí kulturní památky," uvedl prezident asociace Pavel Ries.

Opěrná zeď se sesunula v neděli 6. ledna. V rozvalinách leží i ozdobné pískovcové sloupky zábradlí. Podle Karlovarských minerálních vod, kterým v Kyselce několik objektů patří, budovy, u nichž k havárii došlo, nejsou ve vlastnictví firmy, ale společnosti RIS, která přislíbila svůj majetek vložit do obecně prospěšné společnosti.

Tu založily Karlovarské minerální vody, společnost RIS, vlastnící většinu objektů, obec Kyselka a město Karlovy Vary. Ve správní radě je i pravnuk zakladatele lázní Rudolf Mattoni, který žije v USA. V současné době se připravují plány na nejnutnější záchranné práce. Později chce společnost najít pro zdevastované objekty nové využití a začít s jejich opravami.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio