Šimon Peres jednal v Káhiře s Jásirem Arafatem

Na neutrální půdě v egyptské metropoli se dnes izraelský ministr zahraničí Šimon Peres setkal s palestinským vůdcem Jásirem Arafatem. Podle izraelské vlády je však základním předpokladem k dalším mírovým jednáním dlouhodobý klid zbraní. Rozhovory Perese s Arafatem proto opět žádné konkrétní řešení krize nepřinesly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak z Izraele uvádí spolupracovník Radiožurnálu Michal Kotyk, tak jako už při minulých krizích to byl i tentokrát egyptský prezident Husní Mubarak, kdo vytvořil předpoklady pro káhirské setkání. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda ke schůzce šéfa izraelské diplomacie s palestinským prezidentem opravdu dojde. Posléze trvala nezvykle dlouho, avšak konkrétní obsah rozhovoru není znám. Šimon Peres se omezil jen na konstatování, že hlavním cílem je hledání cesty, jak zastavit už několik měsíců trvající vlnu násilí a teroru. Pravděpodobně tedy nedošlo k žádné nové úmluvě, jen k vyjasnění stanovisek a upevnění pozic na obou stranách.

Izraelské policejní síly včetně protiteroristické jednotky mezitím vyhlásily pohotovost. Reagují tak na hrozby palestinských radikálních skupin, že chystají další atentáty.

Michal Kotyk, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme