Litvínov: záchrana tonoucího chlapce

17. leden 2013
Neznámí hrdinové

Dnes se vydáme za policisty do Litvínova, kteří dostali hlášení, že do rozbouřeného potoka spadl chlapec. Bylo chladno a navíc hrozilo nebezpečí, že skončí kdesi pod litvínovskou chemičkou.

„Smetla ho voda a odtáhla ho do vodovodní jímky v chemičce...“ vzpomíná na osudný den policista Zdeněk Tancoš. Poté, co dojeli na místo určení, ukázal jim otec chlapce místo, kde hoch do vody spadl. Šlo o jímku, ve které se potok ztrácí pod chemičkou a hrozilo proto nebezpečí, že chlapce už nikdo nenajde.

Chlapec se dostal do vody nešťastnou náhodou, když vraceli s otcem z Německa. Potřeboval si odskočit, bylo po zimě, okolí potoka bylo ještě namrzlé, uklouzl a spadl do vody. Policista Zdeněk Tancoš se svým kolegou na nic nečekali a začali hned jednat. Přeskočil plot, nahnul se do jímky a pokoušel se chlapce vytáhnout. Hoch byl ale v šoku a vůbec nereagoval na to, co mu policisté říkali.

Nakonec se Zdeňku Tancošovi podařilo chlapce zachytit a vytáhnout. Hoch byl v šoku a podchlazený. Při záchraně policistům velmi pomohl jeho otec, který nepropadl panice a ihned volal záchranou službu.

Policisté si za jejich statečnou záchranu zaslouží velké poděkování. Za spolupráci na dnešním díle děkujeme také doktoru Petru Vojtíškovi.

Vaše názory, připomínky a náměty posílejte na emailovou adresu neznami.hrdinove@sever.rozhlas.cz.

autoři: bach , Jiří Zeman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.