18. ledna 2013

17. leden 2013

Sam Lee: Ground Of Its Own

K největším hudebním překvapením loňského roku patřil Sam Lee, donedávna neznámý mladík z Londýna, původně výtvarník, dnes velmi originální písničkář navazující na ty nejlepší anglické lidové tradice. Lidovou hudbu nestudoval v archivech, ale učil se od živých muzikantů. Velmi specifickou vrstvu britského venkovského obyvatelstva tvoří takzvaní travellers, tedy cestovatelé, kteří se po staletí drží kočovného způsobu života, podobně jako v jiných evropských zemích Romové. Společenství těchto travellers přitom není definováno etnicky, ale jen životním stylem. A právě jednoho z těchto „cestovatelů“ si Sam Lee vybral jako svého učitele – a sice Stanley Robertsona ze Skotska, který zemřel před 4 lety.

Londýnský písničkář Sam Lee zařadil na své první album Ground Of Its Own, Na své vlastní půdě, velmi zajímavé úpravy lidových písní. Například Balada o Georgi Collinsovi je několik staletí stará: Její hrdina, venkovský šlechtic George Collins se o zimní noci vrací na koni domů a cestou se mu přihodí tragické neštěstí. Příčinou jeho nemoci a následné smrti bylo, že během cesty políbil vodní vílu, která se ho snažila stáhnout pod hladinu, a to se mu v mrazivém počasí stalo osudným.

Sam Lee pracuje s velmi nezvyklými a působivými instrumentálními aranžmá, která nejsou výsledkem nějakých studiových kouzel, ale zcela přirozeně vycházejí z velmi atypického obsazení jeho skupiny, kterou tvoří kombinace trubky, houslí, cella, indického harmonia a perkusí.

Výběr z obsahu CD:

On Yonder HillWild Wood AmberThe Ballad Of George CollinsThe Jew's GardenGoodbye My DarlingThe Tan Yard SlideNorthlandsMy Ausheen

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Sam Lee

Spustit audio