Rozhovor s režisérkou Agnieszkou Holland

4. březen 2014

Velmi úspěšná režisérka a scenáristka Agnieszka Holland natočila v produkci televizní stanice HBO třídílnou sérii Hořící keř pojednávající o událostech po smrti Jana Palacha v roce 1969. Nejen o jejím vztahu k českým dějinám, osobnostem a stěžejním událostem se budeme bavit v pondělním On Air mezi 15. a 16. hodinou.

Agnieszka Holland, původem z Polska, studovala v 60. letech na pražské FAMU, a proto má k tématu pražského jara a „palachiády“ osobní vztah. Dokonce strávila i šest týdnů v českém vězení.

Za svoji kariéru filmařky točila filmy takřka po celé Evropě i ve Spojených státech. K těm nejznámějším patří dramata Europa, Europa nebo Totální zatmění s Leonardem DiCapriem. Byla nominována na Oscara za scénář a nedávno také za nejlepší cizojazyčný film V temnotě.

Stejně jako u filmu je tato plynně česky hovořící dáma činorodá v televizi. Podílela se i na slavné sérii The Wire a řadě dalších seriálů. Jednou z jejích nejbližších spolupracovnic je její dcera Kasia, se kterou natáčela i Hořící keř.
Rozhovor povede jeden ze tří moderátorů filmově kritických Čelistí Daniel Řehák.

autor: Daniel Řehák
Spustit audio