Reformní židovky protestují proti omezením pro ženy u jeruzalémské Zdi nářků

19. leden 2013

Ženy v judaismu se sice těší váženému postavení matky a hlavy domácnosti, ale u ultraortodoxních židů nelze hovořit o rovnoprávnosti. Ženy nemají studovat víc, než aby pochopily roli náboženství v každodenním životě, musí ctít skromnost, nemohou se nápadně oblékat a nesmějí rušit muže při studiu Talmudu a modlitbách. Moderní židovky s touto rolí spokojeny nejsou. Zvlášť velké vášně a spory vzbuzují omezení pro ženy na nejposvátnějším místě judaismu, u Zdi nářků v Jeruzalémě.

Už dlouho vyvolávají rozhořčení židovek přísné restrikce u Zdi nářků v jeruzalémském Starém Městě – muži a ženy jsou nejen důsledně odděleni neprůhledným plotem a ženy mají k dispozici nepoměrně menší část zdi než muži, ale nesmějí také své mužské souvěrce rušit hlasitým modlením. Zakázáno mají i předčítat z Tóry, zahalovat se při modlitbách do modlitebního šálu, talitu, nebo používat modlitební řemínky jako muži.

Tato omezení urážejí zvlášť zahraniční židovské návštěvnice, protože na Západě reformní a liberální židovky nejen studují Talmud, ale i zastávají rabínský úřad. Když se chce ale některá podle svého zvyku pomodlit na nejposvátnějším místě judaismu, je zatčena, vyvedena z náměstí a vyslýchána.

Izrael - Zeď nářků

Izraelské hnutí reformního a progresivního judaismu a ženské organizace proto v těchto dnech podaly stížnost k Nejvyššímu soudu na premiéra Státu Izrael a správu Zdi nářků. Požadují, aby se ženy na řízení jejího chodu směly podílet a nerozhodoval o něm takzvaný rabín Západní zdi z řad ultraortodoxních židů. Podle stěžovatelek se z náměstí stalo centrum ultraortodoxie, která utlačuje reformní proud a odcizuje židovství židům z diaspory, kteří jsou zvyklí na liberálnější pojetí víry.

Do sporu byl tak nucen vstoupit i premiér Binjamin Netanjahu. Pověřil předsedu Židovské agentury Natana Šaranského nelehkým úkolem najít řešení, které by uspokojilo jak reformní, tak ty nejpravověrnější židy.

Ženy svůj spor už jednou vyhrály v roce 2002, ale o rok později se ultraortodoxní straně Šas podařilo rozhodnutí soudu zvrátit. Podle tehdejšího verdiktu ohrožuje netradiční ženské modlení u Zdi nářků veřejný pořádek, a vláda má proto ženám zpřístupnit část zdi v sousedním Archeologickém parku.

Ortodoxní Židé u Zdi nářků prosí za zachování jednotného Jeruzaléma

Stejné východisko ze současného sporu vidí Natan Šaranský. To se však reformistkám nelíbí – tato část zdi není považována za stejně posvátnou jako část tradiční a Archeologický park je turistická atrakce a není přístupný 24 hodin denně. Doufají proto, že Nejvyšší soud rozhodne tentokrát jinak.

autor: gzb
Spustit audio