Feng-yün Song: Rok Hada přinese jemnější energii

20. leden 2013

Její jméno by se dalo přeložit jako Fénix zpívající v oblacích a v posledních dnech se připravuje na příchod nového čínského roku, který se ponese ve znamení vodního hada. Jak podle ní právě Had ovlivní naše životy? A jak se bude vítat nový rok v Česku? I na to se ptal moderátor Václav Žmolík zpěvačky a propagátorky čínské kultury Feng-yün Song.

„Číňané se na příchod nového roku obvykle připravují měsíc dva předem,“ vysvětluje Feng-yün Song s tím, že letos začne nový rok podle čínského kalendáře 10. února a bude ho ovlivňovat vodní had, podle Číňanů malý drak.

„Drak je legendární tvor, je symbolem vesmírné energie. Na zemi ho sice nemáme, ale máme hada, který se objevuje v okamžicích, kdy ho nečekáme. Je nevyzpytatelný,“ nastiňuje Feng-yün Song.

Drak je podle ní symbolem vesmírné energie, a proto se s ním můžeme setkat kdykoliv, zatímco had je tvor pozemský. I proto prý lidé během roku Hada zůstanou „energeticky doma“. Had by měl tedy znamenat uklidnění po roce Draka, který s námi podle Feng-yün Song pořádně zamával.

„Číňané číslují roky podle gregoriánského kalendáře, veškeré životní dění se řídí celosvětově,“ zmiňuje Feng-yün Song. „Tradiční kalendář má význam spíš pro chod života a rytmus přírody. Lidé na něj spoléhají při životních událostech,“ popisuje.

Jak se bude slavit příchod nového čínského roku v Česku? Proč bychom se měli těšit na období prožité ve znamení Hada? A z jakého důvodu se Feng-yün Song zajímá o lidovou hudbu? I to si můžete poslechnout v audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Feng-yün Song a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio