Do olomoucké zoo se po 27 letech vrátili zubři

21. leden 2013

V pátek 18. ledna překročil bránu olomoucké zahrady první obyvatel nového výběhu zubrů, samec Bojen. Zoo se tak se zubry vítá po dlouhých 27 letech.

Bojena (*2010 ve Švédsku v Borasu) následují dvě samice Božka (*2010 v Bratislavě) a Rosemarie (*2011 v Bratislavě), aby se mu tak v právě vznikajícím Safari žilo ještě radostněji.

Zubr evropský je největším savcem Evropy, samci dosahují hmotnosti až 920 kg, samice o polovinu méně. Samice jsou plodné po celý život, během něhož porodí zhruba 9 telat. V zajetí se může zubr dožít v průměru až 26 let. Denní příjem potravy se pohybuje mezi 30-60 kg. Potravu tvoří stromy a keře (33 %), trávy a byliny (67 %).

Transport zubra evropského do olomoucké zoo

Ze tří geografických poddruhů (evropský, kavkazský a karpatský) se před vyhubením podařilo zachránit pouze poddruh evropský. Zubr evropský má dvě genetické linie. Bez příměsi kavkazské krve, tzv. nížinná (bělověžská) linie, kterou zakládalo 7 čistokrevných zvířat (4,3). Kavkazská krev pak koluje u zubrů tzv. nížinně-kavkazské linie. Tu zakládalo 12 zvířat (5,7) různého původu, kříženců včetně posledního žijícího býka zubra kavkazského.

Výskyt

Zubr evropský - samec Bojen

Domovinou zubra evropského byla Evropa a část Asie. Obýval lesní a lesostepní biotopy. Lov
a devastace přirozeného prostředí ho však přivedly na hranici vymření. V přírodě byl počátkem 20. století vyhuben. V té době se naštěstí nacházelo několik zvířat u soukromých chovatelů. V roce 1925, kdy započalo jednání o záchraně zubrů, zůstávalo naživu asi 60 jedinců.

Mezinárodní chov v oborách a zoologických zahradách vyústil v letech 1952 -1966 k návratu zubrů v rámci reintrodukce do Bělověžského pralesa. Teď už pro ně skýtal bezpečný domov, nikoliv hrozbu jako v dobách minulých, kdy byl vyhledávanou lokalitou lovu místních panovníků. Postupně tak narůstal počet zvířat ve volné přírodě. V roce 2010 počet zubrů dosahoval již 4431 jedinců, z toho 2956 žilo ve volné přírodě.

Největší stáda současnosti žijí v Polsku v části Bělověžského pralesa. Zubr evropský je nejen přísně chráněným zvířetem, ale zasloužil se i o vytvoření první Mezinárodní plemenné knihy, která eviduje čistokrevná zvířata s případným využitím pro chov.

Historie chovu zubrů v Zoo Olomouc

Zubří obora ve slovenských Topoľčiankách se v roce 1959 stala hned po Polsku druhým největším chovatelem zubrů na světě. Právě z této obory v roce 1973 získala olomoucká zoo své první zubry (Simon, Sylva a Silučka). Ze Simona a Sylvy se stal úspěšný chovný pár. „Na základě dochovaných dokumentů víme, že první mládě, Silueta, se narodilo v témže roce 1973 a poslední, Čertík, v roce 1976. Úhynem býka Simona v roce 1986 chov v olomoucké zahradě ustal,“ vysvětluje hlavní zoolog Libuše Veselá.

autor: Zoo Olomouc
Spustit audio