Děrné štítky: Facebook chce konkurovat Googlu

22. leden 2013

Chcete vědět víc o své rodině, kamarádech a známých? Nebude to trvat dlouho a Facebook vám vyjde vstříc. Pro letošní rok chystá vyhledávač, který vám tyhle informace rychle a snadno zprostředkuje. Více v Děrných štítcích, ve kterých bude řeč také o nástupci služby Megaupload nebo herních konzolích nové generace.

Stalkeři všech zemí, spojte se... na Facebooku
Googlu
vzniká konkurence.Facebook oznámil, že chystá vlastní vyhledávač. Pomáhat mu s ním bude Yahoo.
V intencích sociální sítě se ale nebude jednat o standardní prohledávač webu, ale o vyhledávání informací o vašich známých, rodině i vás samých. Snadno tak údajně najde vaši nejhezčí rodinnou fotografii, nabídne psa, když budete nějakého shánět, přesně podle vašich preferencí – tedy podle takzvaných „lajků“ nebo komentářů k fotkám na síti, nebo nezadané jedince vybraného věku v okruhu vašich přátel.

Facebook pracuje s velmi detailními osobními daty, která mu každý uživatel poměrně ochotně poskytuje. Výsledky tak mohou být proto až strašidelně přesné. Pro větší přesnost budou navíc seřazeny v grafu. Facebook i Yahoo potřebují rapidně zvýšit cenu svých akcií a podle odborníků je právě kvalitní vyhledávač ideální cestou, protože má na trhu trvalou hodnotu.

Třídit informace a nabízet pouze ty, které jsou pro zákazníka relevantní, má se stále stoupajícím množstvím balastu na internetu cenu zlata. A Facebook právě tohle díky osobním informacím, které má, může dobře zvládnout. Výsledek jeho snažení bychom měli znát už letos.

Kim Dotcom přibral a spouští Mega
Kim Dotcom
, excentrický zakladatel dnes už pohřbené služby Megaupload, spustil v neděli nový projekt. Smysl zůstal, provedení je jiné.

Služba Mega, jak se jmenuje, má oproti mateřskému projektu několikanásobně zesílené šifrování tak, aby nešlo poznat, o jaký soubor se jedná. A na rozdíl od původního Megauploadu bude, alespoň zatím, 50 giga cloudu poskytovat zdarma.

V přípravě je také hudební projekt Megabox určený umělcům, kteří skrze něj budou nabízet svou tvorbu přímo zákazníkům s vyloučením nahrávacích společností. Tvůrci pak mají dostat 90 procent příjmů z prodeje.

Kim Dotcom prohlašuje, že nejde o pomstu americkým úřadům, ale o zachování svobody internetu. Službu Mega spouští Dotcom téměř přesně rok po jeho uzavření, kdy byl původně německý rodák zatčen novozélandskou policií a obviněn z online pirátství.

Okradené AMD
Na internet pronikly první informace o konzolích nové generace. Xbox 720, jak se nový stroj Microsoftu jmenuje, bude pohánět 8jádrový procesor s taktem 1,6 GHz na jádro. PlayStation 4, nástupce současné konzole Sony, bude disponovat 4jádrovým procesorem o výkonu 3,2 GHz na jádro.

Oba stroje budou mít shodnou grafickou jednotku, jen Xbox bude mít více operační paměti a dostane se na trh zhruba o půl roku dříve než PS. „Vnitřnosti“ obou konzolí má totiž z velké části na starost společnost AMD, která upřednostňuje Microsoft před Sony. Xbox se tak objeví v prodejnách v průběhu letoška, PS na závěr roku nebo na začátku dalšího.

Informace o konzolích vynesli z AMD jeho čtyři bývalí zaměstnanci, kteří si s sebou z firmy odnesli na 10 tisíc stránek dokumentů a čelí za to trestnímu oznámení AMD pro krádež citlivých dat.

Vystřelení Angry Birds
Daniel Vávra
, který stojí jako hlavní designér i scenárista za prvním i druhým dílem Mafie, chystá hru z období husitských válek. Jmenovat by se měla Warhorse a hotová bude snad ještě letos.
A celosvětově oblíbená hra Angry Birds má i svůj hardwarový ovladač. Mechanický prak stačí připojit k PC nebo Macu a můžete ptáky střílet s přesností na milimetry. Jak zařízení vypadá a funguje?



autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.