Budějovická radnice hrozí výpovědí smlouvy firmě A.S.A. kvůli nezvládnutému úklidu sněhu

23. leden 2013

Město České Budějovice zvažuje, že vypoví smlouvu společnosti A.S.A. Důvodem je podle náměstka primátora Kamila Calty za TOP 09 nezvládnutý úklid sněhu ve městě.

Společnost A.S.A. nedodržela termíny, které s městem ve smlouvě má, například úklid všech ulic a chodníků do 72 hodin od chvíle, kdy přestane sněžit.

„Samozřejmě prvotní bylo, aby byly sjízdné silnice, to se víceméně podařilo, až na silnice třetí třídy, které jsou ještě dnes problematické. A také jsou ještě někde ve městě ulice, kde drhnete spodkem auta o sníh. Nejhorší to je s chodníky a přechody. I když jsme se včera domlouvali, že se zaměří na chodníky, některé stále ještě zůstaly neuklizeny,“ uvedl Calta.

Jednatel společnosti A.S.A. Pavel Tomášek ale veškerá pochybení odmítá: „My jsme situaci zvládli, nasadili jsme veškerou techniku a dělali, co jsme mohli. Za této situace není možné u některých chodníků a komunikací dodržet lhůtu, která je stanovena. Pro tento účel se v smlouvě řeší kalamitní stav, kdy najímáme techniku. Tak jsme učinili, podle pokynů města, a měli jsme dokonce nasazeno více techniky, než bylo požadováno.“

Město České Budějovice přesto výpověď společnosti A.S.A. zvažuje. Smlouvy předá k posouzení právníkům a podle jejich doporučení se rozhodne, zda vypíše nové výběrové řízení, nebo zda se se společností A.S.A. domluví na nových podmínkách.

autor: pku
Spustit audio