První přírůstky letošního roku v liberecké zoo

23. leden 2013

Zoo Liberec už má za sebou první přírůstky letošního roku. Jako vůbec první se vylíhlo mládě pelikána bílého, a to přesně na Nový rok, hned druhý den pak přišla na svět dvojčata výrečka bělolícího. K prvnímu líhnutí se schyluje i ve voliérách dravců – premianty by za pár dní měli opět být vzácní orlosupi bradatí.

Pelikáni bílí jsou vždy mezi prvními opeřenci, u nichž dochází zkraje roku k líhnutí. Vzhledem k tomu, že Zoo Liberec nemá k dispozici takovou expozici, v níž by mohli pelikáni přezimovat přímo v návštěvnické části zoo (jako tomu je například u plameňáků), musí pelikáni trávit dobu snůšek a líhnutí ve speciálním prostředí hospodářského pavilonu. To také znamená, že mláďata návštěvníci poprvé spatří nejdříve na přelomu dubna a května. V letošním roce přišla na svět už tři ptáčata, další přitom očekávají v následujících týdnech. Celkový počet mláďat ale bude tradičně závislý na jejich životaschopnosti.

To výrečky bělolící, krásné africké sovy, které chová liberecká zoo teprve od poloviny roku 2011, mohou zájemci v tropickém pavilónu vidět už za pár dní. Historicky první výrečci se vylíhli 2. ledna a co nevidět by měli opustit hnízdo a vylétnout přímo do expozice. Jde bezpochyby o velký úspěch, protože ptáčata se narodila teprve ve druhé chovné sezóně, což dokazuje, že těmto ptákům se v liberecké zoo líbí.

Výreček bělolící

S velkými nadějemi očekávají líhnutí u orlosupů bradatých, tedy druhu, jejichž mláďata vrací zpět do volné přírody v rámci programu reintrodukce. V loňském roce vylíhnuté mládě totiž bohužel třetí den uhynulo, v roce 2011 pak v Liberci narozenou samičku ponechali na doporučení evropského koordinátora v chovu, takže poslední vypuštěné mládě do volné přírody se datuje k roku 2010 (samička Elena, italské Alpy).

V následujících týdnech lze předpokládat další přírůstky především u opeřenců (dravci, tučňáci), v březnu a dubnu by se k nim pak měli přidat i savci (kopytníci).

autor: ZOO Liberec
Spustit audio