Hudební události roku 2012 mají díky Českému rozhlasu publikum i v zahraničí

24. leden 2013

Český rozhlas nabídl v roce 2012 do zahraničí celkem 161 hudebních pořadů různých žánrů. Jako člen Evropské vysílací unie (EBU), která sdružuje veřejnoprávní rozhlasy, se podílí na mezinárodní hudební výměně. ČRo patří dlouhodobě mezi nejaktivnější členy. Z celkového počtu 89 přispívajících v minulém roce zaujal množstvím poskytnutých pořadů 5. místo. Předběhly jej pouze takové instituce, jako britská BBC nebo rakouská ORF.

Žánrům se meze nekladou, a tak Český rozhlas poskytuje do systému mezinárodní hudební výměny Evropské vysílací unie nejen přímé přenosy a záznamy koncertů klasické hudby, jazzu, world music, ale také folklorní a rockovou hudbu nebo zvukové experimenty z oblasti ars acustica. Záleží především na tom, jaké podstatné koncertní události se v České republice odehrály. Hudební dramaturgové evropských rozhlasů tak v roce 2012 mohli svým posluchačům nabídnout pravidelné koncertní Live Sessions Radia Wave nebo záznamy festivalů klasické hudby, jako je Pražské jaro či Prague Proms.

„Mezinárodní hudební výměna v rámci EBU umožňuje Českému rozhlasu naplňovat princip vzájemné výměny kulturních hodnot a dává mu prostor k prezentaci české kultury i nejlepších aktuálních hudebních událostí. Současně naplňuje bezplatným sdílením pořadů princip programové solidarity“, říká generální ředitel Českého rozhlasu, Peter Duhan. „Česká hudba tak může oslovit miliony posluchačů, kteří tvoří publikum stanic sdružených v EBU,“ dodává.

Na popularizaci české kultury v zahraničí se podílejí nabídkou svých nahrávek stanice Český rozhlas 3 – Vltava, Radio Wave, regionální stanice i Český rozhlas 2 – Praha. Figurují mezi nimi záznamy i přímé přenosy koncertů z festivalů a koncertních sezón v Praze i regionálních centrech, dramaturgicky objevné nahrávky ze studiové produkce i speciální hudební projekty, zohledňující například výročí českých skladatelů.

V loňském roce se stanice Vltava věnovala zejména 100. výročí narození klavíristy Rudolfa Firkušného. Do EBU poskytla archivní nahrávky, ale také záznamy dvou koncertů, na kterých vystoupili žáci Firkušného včetně audio a video rozhovorů. Úspěšná byla také nabídka koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu v rámci tematické řady „Filmová hudba“, kde zazněly skladby předních českých filmových skladatelů Luboše Fišera, Jiřího Sternwalda, Zdeňka Lišky a Svatopluka Havelky.

S mimořádným zájmem se setkalo vysílání Dvořákovy opery Armida, skladatelova posledního, v zahraničí neznámého, díla. Příležitost k účasti na mezinárodním rozhlasovém vysílání dostal poprvé soubor opery Národního divadla Moravskoslezského v Ostravě. Záznam opery byl umístěn na hudební web Klasika, aby měli i zahraniční zájemci příležitost si jej opakovaně poslechnout.

Vltava se však věnovala i dalším žánrům. Mezi její nejzajímavější jazzové nabídky roku 2012 patří koncert americké hvězdy Dava Douglese & Keystone, jehož repertoár tvořily nové a dosud nevydané skladby. Stanice ve svých nabídkách do zahraničí zachytila „volnou improvizaci“, nový trend současného světového jazzu, který se rozvíjí také na české scéně. Český rozhlas v této souvislosti zaznamenal několik vystoupení z řady Improvising (Ob)sessions z pražské kavárny Potrvá, kde vystoupili například Petr Zelenka, Marcel Bárta, Oskar Török nebo Petr Kalfus.

K nabídkám v oblasti folku patřil zejména mezinárodní festival romské kultury Khamoro, který se konal 26. května 2012 v pražském klubu SaSaZu. Letos zde vystoupili například makedonští Kočani Orkestar nebo Urs Karpatz z Francie. O záznamy z festivalu Khamoro projevují zahraniční rozhlasy již tradičně velký zájem navzdory tomu, že jde často o propojení hudebního a tanečního projevu, který se rozhlasem přenáší jen obtížně.

Podle šéfredaktora stanice Český rozhlas 3 – Vltava Lukáše Hurníka představují tyto nabídky nejen službu posluchačům, ale i českému koncertnímu umění. „V síti EBU poslouchá nejlepší koncerty Českého rozhlasu přes jeden milion posluchačů. Kvalitou i kvantitou dokážeme konkurovat v hudebním oboru nejbohatším zemím Evropy. Je zřejmé, že české hudební umění je stále špičkovým vývozním artiklem a Český rozhlas jeho významným exportérem.“

Také Radio Wave pomáhá propagovat českou moderní hudbu za hranicemi, jak potvrzuje jeho šéfredaktor Tomáš Turek: Dlouhodobě a pravidelně nabízíme do EBU nahrávky našich Radio Wave Live Sessions, na kterých představujeme nejzajímavější domácí interprety převážně z nezávislé scény. Loni se mimořádně vydařily koncerty skupin Čokovoko nebo Lesní zvěře. Zároveň poskytujeme nahrávky z našeho Radio Wave Stimul festivalu a jiných koncertů zahraničních umělců. V minulém roce také do zahraničí putoval záznam říjnového koncertu českých Fiordmoss a slovenských Jelly Belly. Obě kapely společně vystoupily v Bratislavě v rámci mezinárodního projektu Audioport, který propojuje českou a slovenskou mladou hudební scénu. S Českým rozhlasem na projektu spolupracuje slovenské veřejnoprávní Rádio_FM.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace