25. ledna 2013

25. leden 2013

Sekouba Bambino: Innovation

Zpěvák Sekouba Bambino Diabate pochází z Guineje, západoafrického státu, který je kulturně a především hudebně propojen s dalšími zeměmi regionu, včetně Mali a Senegalu. Používají se tu stejné nástroje a nositelem hudební tradice je zde kasta profesionálních muzikantů, kteří též plnili roli kronikářů. Zdejší hudba je tedy provázána s tradicí, ale vstřebává i moderní vlivy a ve světě je velmi úspěšná, díky zpěvákům jako Salif Keita z Mali či Youssou N'Dour ze Senegalu.

Sekouba Bambino získal druhou část svého jména – Bambino – proto, že začal vystupovat už v dětském věku, v době kdy Guinea získala nezávislost a hudba pomáhala vytvářet národní identitu. Vrcholné období své kariéry zažil v 90. letech, kdy působil v afro-latinské superskupině Africando. Loni oslavil svůj umělecký návrat novým albem Innovation.

Na albu Innovation se objevuje vedle zpěváka Sekouby Bambina i několik hostí – a to nejen z Afriky – například zpěvačka Fanny J. Ta pochází z Karibiku, konkrétně z francouzské Guyany z města Cayenne.

I když v Guineji se mluví několika africkými jazyky, úřední řečí je zde francouzština, podobně jako v sousedních státech Mali či Senegalu. Sekouba Bambino Diabate si název svého posledního alba vybral tak, aby zněl dobře nejen ve francouzštině, ale také v angličtině: jmenuje se Innovation [inovasion], anebo, v anglické výslovnosti Innovation [inoveišn] – což znamená Inovace.

Výběr z obsahu CD:

Berce moiOuba CisseIrréprochableNagne Sara IlaGarafaniSekouba Bambino Feat. Neeg MassIbarawaKiss MeRien que pour toi

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Sekouba Bambino Diabate

Spustit audio