Zoo Olomouc v číslech loňského roku

25. leden 2013

Co všechno přinesl Zoologické zahradě Olomouc uplynulý rok 2012?

Pokud se počty chovaných zvířat v zoologické zahradě navýší nejen díky dovozům, ale i díky narozeným mláďatům, pak je radost veliká. V Zoo Olomouc se celkový počet narozených mláďat rovnal 421. A jestliže navíc patří k ohroženému nebo vzácně chovanému druhu, radost se násobí.

Nejvzácnějším odchovaným mládětem dle výskytu ve volné přírodě se stala mláďata lva berberského (2), lvíčka zlatého (1) a kaloně zlatého (9). Mezi nejvzácnější odchovaná mláďata dle náročnosti na odchov v zajetí patřila: mravenečník velký (1), mravenečník čtyřprstý (1), jeřáb bělošíjí (1), jeřáb mandžuský (1). Slavilo se i u binturongů, kteří se rozmnožili po dlouhých 16 letech (1). Nejvyšší počet narozených mláďat daného druhu má na svědomí psoun prériový (36).

Sčítání zvířat nemusí být pouze snadné, či obtížné, ale někdy i téměř nemožné jako např. u malých akvarijních ryb. “Tyto rybičky nejdou spočítat vůbec, protože je chováme ve velkém počtu, nevydrží na místě a dochází k častému pohybu v jejich stavu. Také prostředí kaloňů je specifické samo o sobě. Pohybují se volně v prostoru, přelétávají z místa na místo. Ke každému takovémuto počítání je nutné odchytat je do posledního kusu. Jedině tak docílíme v této domácnosti přesné evidence jejich stavu. Naopak potěšit při sčítání dokáží velké kočkovité šelmy,“ objasňuje práci komise zooložka Jitka Vokurková.

Počet druhů chovaných v Zoo Olomouc dosáhl čísla 354, počet všech zvířat 1861 jedinců.

Práce sčítacích komisařů nám posloužila jako inspirace k tomu, aby si jejich roli mohli vyzkoušet i návštěvníci. Právě probíhající soutěž pod názvem Zooinventura jim tak až do 31. ledna umožňuje zjistit, že takové sčítání zvířat není žádná legrace. Legraci si při sčítání ale jistě užijí. V rámci Zooinventury necháváme počítat ta zvířata, která jsou spočitatelná pouhopouhým pohledem. Návštěvníci se tedy nemusí obávat, že by museli vstupovat přímo do výběhů. Např. u lvů by se počet za osobní účasti zjišťoval krátce, a zájemce o zhodnocení stavu by stačil doznat pravděpodobně pouze jediného kusu.

Podrobnosti k akci Zooinventura naleznete na webu Zoo Olomouc zde.

A ještě další čísla

Do olomouckého světa zvířat zavítalo loni celkem 365 897 návštěvníků. Ode dne, kdy se zahrada otevřela veřejnosti, jí prošlo 13 494 752 návštěvníků.

Ze staveb, které zvířatům umožňují žít kvalitnější život blíže k přírodě, lze zmínit vybudování chovného centra pro lemury kata, jehož součástí je i nový vstup do zoo; pokračuje i výstavba rozsáhlého chovného centra pro levharty mandžuské. Svou tvář získala i euroasijská část safari, kde se k dnešnímu dni zabydlelo už 57 zvířat.

autor: Zoo Olomouc
Spustit audio