Peter Habeler: Horolezci jsou jako námořníci. Nevědí, jestli se vrátí

27. leden 2013

V květnu 1978 zdolal spolu s Reinholdem Messnerem Mount Everest bez umělého kyslíku. Užívají si horolezci samotný výstup? Co cítí, když se dostanou na vrchol hory? A proč bylo tehdy zdolání Mount Everestu bez umělého kyslíku velkou výzvou? Také nad tím se zamyslel pondělní host Radiožurnálu a Lucie Výborné rakouský horolezec Peter Habeler.

„Někdy je svah příkrý a může vám být mizerně, ale většinou je výstup úžasný,“ popisuje Peter Habeler. S Reinholdem Messnerem se setkal v 60. letech. Oba tehdy chtěli dokázat něco nového, postavit se výzvě. „A tak jsme zkusili výstup bez umělého kyslíku. Nikdy nevíte, jak to dopadne, ale stejně si myslíte, že se dočkáte úspěchu,“ zamýšlí se Peter Habeler.

Dosažení vrcholu hory považuje Peter Habeler za velký okamžik. „V takové chvíli prožíváte štěstí, pláčete, křičíte, ale také máte strach a přemýšlíte, jestli se dostanete bezpečně dolů,“ upozorňuje. Za skutečné štěstí proto považuje především návrat do základního tábora.

„Hora potřebuje lidi, aby ožila,“ tvrdí Peter Habeler. Připomíná však, že všechno má svoje limity. „V současné době čeká na Mount Everestu i 300 nebo 400 lidí na lepší počasí, aby se mohli vydat dál, což je tragické,“ domnívá se.

Dnešní horolezci mají podle Petera Habelera mnohem lepší vybavení. „My jsme měli také lehké vybavení, ale dnes jsou k dispozici kvalitnější cepíny a moderní nástroje pro lezení na ledu,“ nastiňuje. Horolezci jsou také častěji přirovnáváni ke sportovcům. „Jejich odhodlání je silnější než bylo naše, víc trénují, a proto jsou rychlejší,“ dodává.

Peter Habeler a Lucie Výborná

Proč Peter Habeler dával přednost malým expedicím? Je pravda, že mu čeští lékaři kdysi zachránili život? A jak vypadá práce horského průvodce? Také na tyto otázky odpověděl mezi 10. a 11. hodinou.

Záznam celého rozhovoru s Peterem Habelerem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.