Mistr světa ve výrobě pralinek má alergii na mouku

Kdybyste chtěli ochutnat nejlepší čokoládu na světě, tak máte smůlu. Prostě to není možné. A vůbec nejde o peníze. Nejlepší čokoládu na světě umí uvařit oficiální mistr světa v této disciplíně Ryan Stevenson z Austrálie. Jenže čokoládu nevaří kvůli tchánovi. Takže se živí v Belgii pečením jednoduchých dortů a někdy i chleba.

Tento vysoký, asi 35letý Australan pracuje v malé cukrárně v bruselské čtvrti Uccle. Jeho dorty jdou doslova na dračku, ale Ryan přesto moc spokojený není. Chtěl by dělat to, co umí nejlíp: čokoládu. Místo toho musí každý den od pěti ráno míchat těsto v tchánově cukrárně.

Ryan pracuje až na samém konci velké kuchyně. Čokoládu tady vyrábí jen ve svém volném čase.

„Vyhrál jsem titul mistra světa ve výrobě pralinek a dvakrát ocenění pro nejlepšího výrobce čokolády v Belgii,“ vyjmenovává Ryan své tituly. Na mistrovství světa přitom porazil konkurenty z 20 zemí.

Australan porazil belgické velmistry

Ryan se vypracoval pouze svou vlastní pílí, když skoro nespal a hodiny zkoušel míchat různé chutě. „K úspěchu jsem potřeboval dát dohromady ty správné příchutě. Čokoláda má sama o sobě velmi výraznou chuť, takže musíte najít to, co se k ní nejlíp hodí, abyste zaujali porotu,“ vysvětluje.

Ryan tak využil příchuť tonkových bobů nebo různého exotického ovoce. Belgičané jsou ve výrobě čokolády nejlepší na světě – tedy jsou o tom alespoň pevně přesvědčeni. Jak reagovali na to, když všechny jejich velmistry porazil do té doby neznámý Australan?

„Když jsem vyhrál poprvé, tak byli překvapení, rozhodně ne každý z toho byl nadšený. Ale když jsem vyhrál znovu, tak už to všichni přijali, nikdo netvrdil, že to byla náhoda,“ vzpomíná a říká, že se už se žádnou závistí nebo nepřejícností nesetkává.

Do cukrárny každý den přicházejí stovky zákazníků. Drtivá většina z nich přitom vůbec netuší, že jejich dorty vyrábí mistr světa.

„Chtěla jsem koupit dort, tak jsem zašla sem, protože to mám blízko,“ říká překvapeně energická důchodkyně, která z obchodu právě odchází.

V září už chce mít vlastní obchod

Ryan jen krčí rameny. „Musím začít dělat čokoládu, to je jasné. Jenže jsem v dost delikátní situaci: opustit tchánův podnik, to není jen tak. V rodině by to mohlo způsobit zlou krev,“ říká Ryan a je slyšet, že má z budoucnosti trochu obavy.

Ryan Stevenson se už těší na svůj podnik

Ale přesto se už rozhodl: „Doufám, že v srpnu nebo v září bych už mohl mít svůj vlastní obchod. Vyrábět v něm samozřejmě budeme pralinky a čokoládu.“

„Studoval jsem na univerzitě statistiku a vůbec mě to nebavilo,“ dodává. „Jednou o prázdninách jsem byl na brigádě v pekařství a to se mi moc líbilo. Jenže jsem zjistil, že mám alergii na mouku. Tak jsem si udělal cukrářský kurz. Od toho už byl k zájmu o čokoládu jen kousek.“

Máte cestu do Bruselu a chtěli byste svým blízkým přivézt milý suvenýr? Čokoláda je jasnou volbou, jenže – jakou vybrat? Nechte si poradit od našeho zpravodaje Ondřeje Housky, kterému své otázky pokládal Vladimír Kroc!


Zvětšit mapu: pekárna, v níž pracuje pralinkový mistr světa

autor: oho
Spustit audio