Pavel Maurer: Nejezte blbě!

27. leden 2013

Patříte k těm Čechům, kteří mají rádi talíře naplněné až po okraj, nechce se jim sahat hluboko do kapsy a o to, odkud vlastně pochází jejich jídlo, se příliš nezajímají? Pak vás Pavel Maurer vyzývá: Nejezte blbě! Dřív, než se stihnete urazit, čtěte dál.

„Neužíváme si jídlo,“ shrnuje Pavel Maurer, co je podle něj ve vztahu Čechů k jídlu špatně. Naházet do sebe kopec jídla, nezaplatit za něj mnoho peněz a jít – to je prý jeden z nejcharakterističtějších rysů českého postoje k jídlu.

Řešení je přitom podle Pavla Maurera jednoduché. V prvé řadě se totiž musíme zajímat o to, odkud pocházejí potraviny, které jíme, a nespokojit se s druhořadou kvalitou.

Ano, lehce se to říká, ale hůř už provádí, říkáte si možná. Koneckonců žijeme v době, v níž patří sousloví „utahování opasků“ k jedněm z nejčastěji skloňovaných. Pavel Maurer však odpověď má.

„Existuje řada potravin, které jsou levné a zároveň velmi kvalitní. Vezměte si takovou červenou řepu, která má v sobě řadu živin a přitom stojí pár korun,“ poukazuje.

A co tedy dělat pro to, abychom nejedli blbě? Myslete na to, co si dáváte do úst, dbejte na lokální suroviny nebo pěstujte pravidelná setkání s přáteli nad sklenkou vína a něčím dobrým na zub k tomu. A začít můžete třeba nad některým z degustačních menu, která nabízí letošní ročník Grand Restaurant Festivalu, jehož zakladatelem je právě Pavel Maurer.

Kolik restaurací je možné navštívit v aktuálním ročníku gurmetského festivalu a za jaké ceny? Jak často jí guru české gastronomie v restauracích? A jak často doma? A co má nejraději na talíři?

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Maurerem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio