Vratislav Mynář: Věřím, že v roce 2014 získá SPOZ výrazný mandát

Politická strana, která pomohla Miloši Zemanovi na post prezidenta republiky paradoxně zaznamenala první pořádný úspěch. Doposud se Straně práv občanů podařilo do nejvyšších pater politiky strčit obrazně řečeno, jen dva prsty, přetažením dvou senátorům sociálním demokratům. Necelý rok a půl zbývá do dalších sněmovních voleb. Otázka je, co si od nich Zemanovci slibují, začíná Dvacet minut Radiožurnálu, dobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dnes je mým hostem předseda Strany práv občanů Zemanovci, Vratislav Mynář, dobré odpoledne do Brna.

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Hezký dobrý den přeju.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co si slibujete pane předsedo pro vaši stranu, od zvolení Miloše Zemana prezidentem republiky?

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Nejdřív, jestli můžu, tak já jsem slyšel v té upoutávce, že jsme do vysoké politiky zatím strčili jenom dva prsty, a že jsme zatím nebyli příliš úspěšní. Já bych si dovolil to trošičku poopravit, protože v roce 2010 v těch parlamentních volbách, vzhledem k tomu, jak strašně krátkou dobu jsme měli a jaký výsledek jsme udělali, tak určitě nepovažuju za neúspěch. A nápodobně v krajských volbách, si myslím, zvláště ve Zlínském a Pardubickém kraji, kde jsme součástí jakoby i krajských vlád, to taky nepovažuju za neúspěch, naopak si toho velmi cením.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane předsedo, nechci se tady dohadovat o slovíčka. Ale ve chvíli, kdy se nedostanete do Poslanecké sněmovny, byť jste to deklarovali jako cíl, tak jsem to vnitřně cítil, jako ne zcela úspěch.

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Určitě, ono se to dá definovat nebo vykládat dvěma způsoby. Ale k vaši otázce, samozřejmě na parlamentní volby, které nás čekají v příštím roce se nesmírně těšíme a asi bych lhal posluchačům, kdybych řekl, že to nemá žádnej vliv, zvolení prezidenta Miloše Zemana prezidentem České republiky, že na to nemá žádnej vliv. Určitě, má to velký vliv, já si od toho mnohé slibuji. Na druhou stranu, doufám že nebudeme bráni jenom jako strana, která, jejímž čestným předsedou je Miloš Zeman, ale také strana, která má lidem co nabídnout a konečně se pevně ukotví na naší politické scéně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To se rozhodně uvidí. Vy jste, jak už jsem říkal, před minulými volbami do Poslanecké sněmovny jasně deklarovali, že chcete přestoupit tu 5% hranici a dostat se tedy do Poslanecké sněmovny. Jaký cíl máte tentokrát?

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Tentokrát si myslím, že cíl je obdobný, akorát trošku s větším procentuálním výsledkem. To znamená, já pevně věřím, že letos poté co jsme měli už vlastně třikrát skončit a co jsme byli, jak nám všichni škarohlídové říkali, projektem jenom na parlamentní volby, následně po krajských volbách a následně po prezidentských, tak pevně věřím, že v roce 2014 Strana práv občanů získá výrazný mandát, tak aby byla úspěšná a postoupila do Parlamentu České republiky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co to je výrazný mandát?

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Já si troufnu říct, že kdyby parlamentní volby byly za týden, za 14 dnů nebo do měsíce, tak bych byl spokojenej minimálně s 10%.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu předseda Strany práv občanů Zemanovci Vratislav Mynář. Řekněte mi pane předsedo, kdo je z vašeho pohledu vaším přímým politickým konkurentem? Teď nemyslím vás osobně, ale vaši stranu.

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Tak konkurentem určitě všechno co je od středu napravo, ale já bych to nenazval přímo jakoby konkurencí, protože dneska ta deklarace toho, kdo je úplně levicovej, kdo je na středu, kdo je napravo si myslím, že je velmi, velmi složitá. Konkurencí, jestli ode mě čekáte, že řeknu že je sociální demokracie, tak to určitě ne. Já bych to, nikdy jsem nenazýval konkurencí, vždycky jsem nazýval sociální demokracii, že jsme pro ně přirozeným partnerem a za svými slovy si stojím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já jsem na jaře minulého roku na serveru Česká pozice četl s vámi rozhovor a v něm jste říkal, hodláme vybudovat lepší a důvěryhodnější ČSSD. Jak si to mám vykládat?

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Řekl bych, že jsme stranou, která přinesla a přinese ještě, řekněme čerstvý vítr do politické, politické kultury České republiky. Zodpovědnější, protože na rozdíl od sociální demokracie ve svém programu máme prvky nebo rádi bychom prosazovali prvky, které jsou trošku zodpovědnější vůči našemu státu. To znamená samozřejmě co se týče zadlužování, záležitostí některejch sociálních dávek a drobnejch technickejch věcí, v kterých máme rozdílné názory v našem stranickém programu oproti programu sociální demokracie.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já se omlouvám, proto jsem se ptal na to, kdo je vaším konkurentem, protože z té věty citované, z toho jarního rozhovoru z roku 2012 jsem nabyl dojmu, že se snažíte vybudovat stranu, která bude konkurentem ČSSD, ale to jsem se asi mýlil?

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Nenazval bych to opravdu konkurencí. Já myslím, že vznik SPOZ byl přirozeným vývojem, protože když se podíváte, řekněme od toho pomyslného středu napravo, tak máme nebo měli jsme Věci veřejné, máme dneska TOP 09, máme ODS. A všechny ty strany dokázaly nějakým způsobem, byť dneska nepříliš vhodným, spolupracovat a spojit se vzhledem k té pravici jakoby společně. Přirozeným partnerem pro sociální demokracii nebyl nikdo, protože nalevo nikdo nebyl. To znamená, řekněme Komunistickou stranu Čech a Moravy, která ještě stále zakazuje jakousi spolupráci, to Bohumínské usnesení ČSSD a v tom případě ČSSD nemá žádného politického partnera, který by mohl část voličů, kteří nechtějí přímo se sociální demokracií trošku podchytit a na vzájemným průsečíku programu potom spolupracovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vám se podařilo přetáhnout v horní komoře parlamentu dva senátory ČSSD Vladimíra Drymla a Jaroslava Palase. Chystáte se takto získat i další zákonodárce?

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Určitě bych nesouhlasil s tou definicí "přetáhnout". Já bych řekl, že to že vystoupili ze sociální demokracie, pan Palas, bývalej hejtman Palas a pak doktor Dryml, bylo v rámci dlouhodobého nesouhlasu jakoby s činností a s chodem ČSSD. To se může stát, si myslím, u každé politické strany. Ale na vaši otázku, určitě nepočítáme s tím, že bychom jakýmkoliv způsobem přetahovali členy, senátory, poslance. Nic takového nemáme v úmyslu a nikdy dělat nebudem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, neočekáváte, že by v tom zbývajícím čase volebního období, například Poslanecké sněmovny vznikl, abych tak řekl nějaký poslanec za Stranu práv občanů?

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Já to nevylučuju, ale vy jste se ptal, jestli budeme přetahovat. My nikoho přetahovat nebudeme. Samozřejmě, pokud někdo sám z vlastního uvážení přijde do situace jako ti dva zmiňovaní pánové, že prostě si nerozumí třeba s vedením nebo nebude dál souhlasit s vývojem sociální demokracie, tak je to rozhodnutí bytostní každého člověka, každého poslance, každého senátora. Já jenom znovu říkám, my nejsme ti, kteří bychom přetahovali a nikdy to dělat nebudeme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane předsedo, podle informací Radiožurnálu by se takzvaný "hradní tým" nebo vůbec tým spolupracovníků vašeho čestného předsedy Miloše Zemana, nově zvoleného prezidenta České republiky měl sestavovat, nebo měl začít sestavovat na konci tohoto týdne. Předpokládáte nebo počítáte s tím, že tento tým bude plněn i z lidí z vaší politické strany?

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Tak nejdřív bych řekl, že samozřejmě trošičku musíme oddělit jakoby stranu a ten tým, kterej byl celou dobu vedle Miloše Zemana a pomáhal mu jakoby ten nejbližší okruh k tomu, aby se došlo k vytčenému cíli. Já jsem to kdysi nazval, a teď doufám, že to nebude bráno pro můj tým jakoby bulvárně, že jsme takovým geniálním slepencem. Že tam není teoreticky žádnej profesionál a přesto, že jsme to dělali jakoby srdíčkem a z lásky, tak se nám podařil obrovskej úspěch. To, že je tam větší část členů ze SPOZ, nechci říct, že bylo záměrem, ale mým záměrem když jsem budoval ten tým společně s kolegy, tak samozřejmě bylo, že jsem vycházel ze zkušeností, a jenom bohužel z těch malých během dvou let, které jsem měl. A vsadil jsem na lidi, kteří už s náma spolupracovali a kus nějaké té práci za nima bylo. Ať už to je samozřejmě Hanka Burianová, která dřív pracovala ve SPOZu, ať je to Vláďa Kudliš, kterej pomáhal, začínali jsme spolu ve Zlíně a následně...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane předsedo, jenom abychom si rozuměli. Jakou to má souvislost s tím, kdo bude pracovat pro prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě?

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
To vám neumím říct, to se musíte zeptat pana Miloše Zemana. Já jenom vím, že když jsme se včera s Milošem loučili, tak tahle ta otázka vůbec nezazněla. Bavili jsme se o tom, že si v pátek dáme spolu kafe a dobrej oběd a naplánujeme program na příští týden a na měsíc únor.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, zpátky k té mé původní otázce. Předpokládáte vy jako předseda Strany práv občanů Zemanovci, že bude při stavbě toho hradního týmu sáhnuto i do vaší politické strany?

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Předpokládám, že Miloš na některé lidi z toho volebního týmu sáhne, pokud to bude propojení na SPOZ nemůžu vyloučit, ale na to se musíme zeptat Miloše Zemana a chvilku počkat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Předseda Strany práv občanů Zemanovci Vratislav Mynář je dnes hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Váš stranický místopředseda pro ekonomiku Martin Nejedlý, pane předsedo, je jednatelem společnosti Lukoil Avaiation, je jejím 40% vlastníkem, majoritu má ruský petrochemický koncern Lukoil. Vnímáte to vy, pane předsedo Mynáři, jako slabé místo vaší politické strany?

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Vůbec ne. Já myslím, že bychom měli v České republice začít přemýšlet jinak než jenom závistně a na úspěšné lidi a pracovité lidi nepohlížet na to, jestli je to Lukoil, Shell nebo Conoco. Já znám Martina hrozně dlouho a strašně si ho vážím a to, že je někdo šikovný a úspěšný, přece za to nemůžeme persekuovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste v mé otázce cítil nějaký, nějaký náznak závisti?

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Ve vaší v žádném případě. Ale protože jste asi 158., kterej mi tuhle otázku klade během posledních dvou let, tak jenom takhle jsem si dovolil zareagovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, tak jinak. Je vhodné, aby za českým prezidentem stála politická strana, jejíž místopředseda pracuje pro jednu z největších ruských firem?

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Já bych neřekl, že pan Martin Nejedlý pracuje pro jednu z největších firem. Vy jste to deklaroval přesně. Pan Martin Nejedlý je 40% společníkem v s.r.o. Lukoil Aviation. Jestli se to dá nazvat, že pracuje pro Lukoil a nebo jestli má s Lukoilem společnou firmu, která se snaží naplňovat jeho záměry a cíle a podnikatelské věci a osobní...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane předsedo omlouvám se, ale kdo rozhoduje v té společnosti, kdo má 60% a kdo 40%?

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Majoritní podíl má samozřejmě Lukoil, pro mě to neznamená, že by Martin Nejedlý skákal, jak oni pískají.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře. Je vhodné, aby za českým prezidentem stála politická strana, jejíž místopředseda pracuje společně s jednou s největších ruských firem?

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Ano, vůbec mi to nevadí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takže je to vhodné?

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Na to se musíte zeptat pana prezidenta. Já myslím, že pan Zeman se k tomu několikrát vyjádřil, dokonce se to snažil svým suchým humorem, který je mu vlastní glosovat, že kdyby Martin Nejedlý byl společně společníkem se společností Shell, tak by to taky někomu vadilo, kdyby to bylo Conoco Jet, taky bude vadit, kdyby to bylo OMV, taky to bude vadit. Já v tom opravdu neshledávám nic špatného.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Víte proč se na to ptám? Jestli to náhodou do budoucnosti po zvolení Miloše Zemana prezidentem České republiky nezavdává příčiny pro úvahy o nezávislosti prezidenta Zemana o tom, čí zájmy možná hájí.

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Pane redaktore, tyhle ty jakoby ať nejsem vulgární, tyhle ty hloupé myšlenky samozřejmě kolují kolem pana Nejedlého a Martina, teda pardon, Miloše Zemana, minimálně dva roky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Nerozumím pane předsedo, co je na tom hloupou myšlenku.

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Pro mě je to hloupá myšlenka, protože několikrát jsme uváděli a dokonce sám šéf Lukoilu pro střední Evropu a Benelux se od toho naprosto distancoval a řekl, že samozřejmě že do politiky se v žádném případě nemíchají, nevstupujou, v životě nevstoupili.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte pane předsedo, buďte přesný. Ten, řekněme regionální šéf Lukoilu mluvil o tom, že v žádném případě nešly žádné peníze z této společnosti na volební kampaň a na to já jsem se neptal.

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Kromě toho řekl, že nevstupují do politiky a neovlivňují politiku, nejenom peníze.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
V předvolební kampani bylo mnohokrát ze strany vašeho kandidáta Miloše Zemana zmiňováno na adresu protikandidáta, že je důležité, aby prezident České republiky byl člověk spjatý s Českou republikou bez sebemenších pochybností o tom, čí zájmy hájí. To bylo velice silné sdělení ze strany Miloše Zemana. Tak se vlastně ptám jen na to, jestli tou přítomností Martina Nejedlého někde v pozadí za Milošem Zemanem není toto zpochybněno.

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Pane redaktore, já bych to řekl takhle, kdo chce psa bít, najde si hůl. Ale znovu říkám, já v tom nic špatného nevidím, a tak jak to pan Zeman deklaroval, takhle to určitě bude. Jestli Martin Nejedlý jako místopředseda strany má podnikání společné s Lukoilem bych vůbec nespojoval, byť správně říkáte, někdo si to může takhle vykládat, ale nikdy k tomu nedojde a podle mě garancí toho je pan Zeman, nadstranický kandidát.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Nerozumím tomu, jak může být nadstranický kandidát, když je čestný předseda politické strany.

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Miloš Zeman je čestným předsedou, zůstane čestným předsedou, ale už v době své kandidatury samozřejmě deklaroval, že propojení tím, že je "jenom" čestným předsedou, neznamená že bude stranickým kandidátem a nebo stranickým prezidentem. Bude to nadstranickej prezident podle jeho slov a já tomu takhle věřím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mimochodem sám místopředseda pro ekonomiku Strany práv občanů Martin nejedlý tvrdí, a už to tady bylo řečeno, že na volební kampaň Miloše Zemana nedala firma Lukoil ani její dceřiná společnost ani korunu. Ptám se pane předsedo Mynáři, jak to má česká veřejnost vědět, kromě toho že to Martin Nejedlý říká?

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Tak kdyby tomu tak nebylo v prezidentské kampani, tak by se samozřejmě jakákoliv koruna nebo jakákoliv částka objevila na transparentním účtu Miloše Zemana, což jestli já mám správné informace, nebylo. Jako správný předseda volebního výboru bych o tom musel vědět a musel bych být při podpisu smlouvy na tuhle tu částku, což také nikdy nenastalo, takže minimálně z těhle těch dvou faktů usuzuju, že to co bylo řečeno a co já mám prověřeno, tak prostě opravdu nenastalo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste bezesporu, stejně jako já a mnozí jiní viděli transparentní účet Miloše Zemana, který je na jeho webových stránkách mnohokrát, alespoň tak doufám. Na tom účtu je mnoho, mnoha desetitisícových a některé i stotisícové vklady, které jsou pouze pokladnou. Jak má veřejnost vědět, že to jsou vklady, které jsou řekněme čisté.

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Ano, ale to bohužel teda není naší chybou, protože samozřejmě jsme to konzultovali s Českou spořitelnou. Kdybyste se trošku líp podívali, a teď to neříkám jako výtku, na stránkách Miloš Zeman na Hrad krom toho transparentního účtu ještě dokládáme průběžně tabulku, kdy poté co zjistíme společně s Českou spořitelnou kdo byl tím vkladatelem a zjistíme jeho iniciály, které se na tom transparentním účtu neobjevily a my je neumíme vsunout jakoby zpětně na transparentní účet, tak tuhle tu přiloženou tabulku s iniciály těhle těch dárců dáváme zvlášť ve zvláštní tabulce na zemannahrad.cz.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane předsedo já jsem to viděl. Já se neptám na ty vklady, které byly jen skrz nacionále a případně jméno. Já se ptám na vklady, které byly jen pokladnou a v tom transparentním účtu je napsáno jen pokladnou.

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Ale já vám k tomu říkám, vedle toho je tabulka která říká, vklad pokladnou z 15.12. je rozklíčován, je to 100 tisíc od Františka Vondráčka, kterej bydlí v Ostravě 13, takhle to vedle v té tabulce najdete. To znamená v případě, že by se tam objevil, jestli správně chápu z tý vaší otázky kdokoliv někdo třeba z Lukoilu, tak by to tam takhle bylo deklarováno.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Máte takto pokryty všechny vklady?

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Máme takto pokryto 99% vkladů, některé ještě v čase nejsou, protože České spořitelně, než nám to rozklíčí, tak trvá zhruba řekněme 810 dnů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím. Posloucháte stále Dvacet minut Radiožurnálu, předseda Strany práv občanů Zemanovci pan Vratislav Mynář je dnes mým hostem. Pane předsedo, řekněte mi prosím ještě jednu věc. Pracoval někdo z ODS ve prospěch zvolení Miloše Zemana prezidentem?

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Někdo z ODS ve prospěch? Tak to jste mě překvapil, to nevím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já se ptám konkrétně na jednoho člověka, na poměrně význačného pražského politika ODS Tomáše Hrdličku.

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
To nevím, to se musíte zeptat pana Tomáše Hrdličky. To vůbec nevím a já jako Vratislav Mynář jsem s ním na ničem takovém nespolupracoval.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Snažili jste se jako lidé, kteří jste stáli za tím volebním úspěchem Miloše Zemana kontaktovat lidi či politiky z jiných politických stran a mluvit s nimi o tom, jakým způsobem by se dala jaksi zvětšit podpora Miloše Zemana?

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Tak samozřejmě, že některá jednání se vedla. Jenom řeknu, že to určitě nebylo s nikým z pražské ODS, tak jste říkal s panem Hrdličkou. Musím přiznat, že jsem se sešel jednou se zástupci KSČM, kde jsme tuhle tu záležitost konzultovali a následně teď po prvním kolem jsme diskutovali možnou spolupráci se zástupci sociální demokracie.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste říkal, že to rozhodně nebylo s pražskou ODS.

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
No vy jste se mě zeptal na pana Hrdličku, tak na to jsem odpovídal. Ne určitě ne s panem Hrdličkou a vy jste řekl, že je z pražské ODS, to já ani nevím, to se omlouvám.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Server Aktuálně.cz má takový krátký rozhovor s Miroslavem Šloufem, který udělali myslím následně po tom vítězství Miloše Zemana. A on říká, nemůžu popřít, že bych nemluvil třeba s vedoucími představiteli ODS v Praze nebo s vedoucími představiteli republikových lidovců.

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Lidovci, můžu mluvit za sebe. Já jsem s lidovci vůbec nemluvil. Pro mě vyjádření, nebo respektive deklarace toho, že paní Roithová v druhém kole podpoří pana Schwarzenberga a vzhledem k tomu, co jsem sám na Moravě viděl, jak visí několik plakátů přímo v Chrámu Páně a v některých kostelech, tak si myslím, že tím byla otázka zodpovězena, tam bychom asi plýtvali energií. A to co říká pan Šlouf, pan Šlouf samozřejmě je osoba, která je velmi často diskutována, velmi často skloňována a podle mě je to jenom proto, protože Miloš Zeman je naprosto výjimečný politický nebo člověk spojený s politikou v jednom, že se na něj nikdy nic nedá vytáhnout.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte pane předsedo, já vás to nechám dokončit, jenom vám chci vysvětlit, proč jsem tu otázku položil. Já se nesnažím vás někam dotlačit nebo spojit Miloše Zeman s něčím nebo s někým. Já se jen ptám, když vy říkáte, že jste jako lidé kteří stáli za Milošem Zemanem nemluvili s nikým z pražské ODS a vedle toho Miroslav Šlouf říká, že ano, tak tomu akorát nerozumím.

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Jo, ale já bych k tomu došel. Já chci říct, že prostě pan Miroslav Šlouf samozřejmě asi může mluvit s kýmkoliv, já mu to nemůžu zakázat, jé to svébytná osoba, který samozřejmě své kontakty v Praze má. Já chci říct, tím chci navést do toho, že tým Miloše Zemana znám, protože jsem předsedou volebního výboru a jsem šéfem toho týmu. A tak jak říkal Miloš Zeman, za tím já si stojím. Miroslav Šlouf není součástí týmu, nepomáhal nám, nenavštěvoval nás, nebyl oslovován s žádnýma jednáníma, s ničím takovým, takže proto jsem chtěl dospět ještě do tohohle stádia, abych to takhle vysvětlil.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Četl jste ty rozhovory, které dával Miroslav Šlouf, kde tento moment vysvětloval a kde říkal: "nekomunikoval jsem s Milošem Zemanem, komunikoval jsem s volebním týmem."

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Pane Veselovský, já...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já vím, že vás to netěší asi pravděpodobně pane předsedo, proč se na to ptám. Ale je tam určitá nejasnost mezi vašimi slovy, předsedy SPOZ a slovy Miroslava Šloufa, na to se jediné ptám.

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Ne, to není otázka, že by mě to netěšilo. Tyto otázky prostě musí být zodpovězeny, tak jak všechny otázky nejasný musej být zodpovězený.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak mi ji zodpovězte.

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Já vám ji zodpovím. Já nepopírám to, že s Mirkem Šloufem občas mluvím, protože Miroslav Šlouf je pořád, ať se to někomu líbí nebo nelíbí, předsedou pražské organizace Strany práv občanů Zemanovci. To znamená já jako předseda samozřejmě jsem měl spoustu záležitostí typu organizování společného mítinku, jak měl Miloš Zeman kontaktní kampaň po 14 krajích a tam jsem samozřejmě musel a nemohl jsem obcházet ani Miroslava Šloufa. Já jsem ho poprosil, aby těma organizačníma věcma byl pověřen někdo z jeho pražské, pražské buňky, tím pádem jsem s ním musel hovořit. Ale znovu říkám, netýkalo se to toho, aby Miroslav Šlouf naším jménem s kýmkoliv vyjednával a pokud tak činil a já o tom nevím, tak je to jenom o jeho vlastní vůli.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Předseda Strany práv občanů Zemanovci pan Vratislav Mynář byl mým hostem. Pane Mynáři díky za váš čas, na shledanou.

Vratislav MYNÁŘ, předseda strany /SPOZ/:
Není za co. Mějte se hezky, na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
U mikrofonu byl Martin Veselovský, přeji vám příjemný poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.