Když se zřítil strop jeskyně, vznikla Macocha

26. leden 2013
Po Česku

Hned na dvě výročí se chystají v Punkevních jeskyních v Moravském krasu. Příští rok to bude sto let od zpřístupnění takzvané suché část jeskyní a letos to je už osmdesát let, co návštěvníci jezdí na lodičkách po ponorné řece Punkvě. A to je určitě důvod, proč se na prohlídku Punkevních jeskyní a propasti Macocha, která je jejich součástí, vypravit.

„Jsme v Předním dómu, který byl objeven v roce 1909. Nad vchodem se nachází čtyřmetrový stalagtit, který dostal jméno Strážce. Před námi vidíme největší stalagnát nazvaný Salmův sloup,“ popisuje můj průvodce.

S mužem, který Punkevním jeskyním zasvětil velkou část svého života, vedoucím jejich správy Hynkem Pavelkou, stojíme ve velké podzemní prostoře, nádherně nasvícené, aby vynikl doslova každý stalagmit, stalaktit i stalagnát.

Oceňuji to zejména při pohledu do Zrcadlového jezírka, na jehož hladině se celá ta kamenná krása odráží. Před námi je přibližně 700 metrů suché části a pak 450 metrů dlouhá plavba.

„Jsme v Dómu zkázy. Před námi vidíme tabulky, které označují místa, kam vystoupala voda při velkým povodních, tedy v roce 1938, 1917 a 2006,“ ukazuje Hynek Pavelka.

Jen těžko si návštěvník představí, jak dokáže voda vystoupat desítky metrů nahoru po chodníčkách a schodištích, kterými prochází. I samotný Dóm zkázy si zaslouží pozornou prohlídku.

Propast Macocha - vzpomínka na Eduarda Štorcha a Lovce mamutů

„Kdysi tu došlo k přírodní katastrofě. Zhroutil se strop, čímž došlo k propojení všech pater Punkevních jeskyní. Místo pak bylo pojmenováno Dóm zkázy,“ říká můj průvodce.

V Zadním dómu obdivuji slavný stalaktit Jehla, který prý už nikdy nesroste se stalagmitem, který mu kdysi rostl v ústrety. Oba krápníky totiž vyschly.

A pak už kolem neméně věhlasného baldachýnu a Anděla bez hlavy pokračujeme až ke kovovým dveřím z podzemí.

„Jsme na dně propasti Macocha, která je hluboká 138 metrů. Je zde vidět protékající řeka Punkva. Propast byla kdysi pravděpodobně obrovská podzemní prostora, kde došlo ke zřícení stropů. Důkazem, že to tak opravdu bylo, je suťový kužel naproti nám, tedy zbytek původního zříceného stropu,“ ukazuje Hynek Pavelka.

A byla to obrovská jeskyně! Vždyť půdorys propasti je 174 krát 76 metrů. Musel to být fascinující zážitek, když na kamenné dno Macochy pokryté mechy jako první sestoupil brněnský minoritský mnich Lazarus Schopper. Tento první historicky ověřený sestup se uskutečnil roku 1723.

Láká vás projížďka po ponorné říčce Punkvě? Pokud ne, nechte se od nás nalákat! Tato atrakce se totiž nabízí i mimo hlavní návštěvnickou sezónu a právě v těchto dnech si můžete bez tlačenice užít projížďku na motorových lodích čtyřmi pohádkovými jezírky i prohlídku Masarykova dómu. Více se dozvíte v rámci našeho nedělního výletu Po Česku.


Zobrazit Punkevní jeskyně na větší mapě

Spustit audio