V Íránu byl kvůli své víře odsouzen americko-íránský pastor

3. únor 2013

Islámský Írán patří k nábožensky nejméně tolerantním režimům na světě a pronásledování křesťanů je tam na denním pořádku. Tento týden tamější soud vynesl rozsudek nad dalším duchovním, který má navíc americké občanství.

V Íránu byl tento týden odsouzen americko-íránský pastor Saíd Abidíní k osmi letům vězení v nejkrutější věznici Evin. Provinil se tím, že je křesťan – podle soudu tím „ohrožuje bezpečnost islámské republiky“. Rozsudek padl pouze ústně, přestože íránské zákony vyžadují písemné zdůvodnění. Přesto měl Abidíní štěstí – mohl být odsouzen i k trestu smrti.

Před 13 lety přestoupil z islámu na křesťanství a brzy se zapojil do zakládání takzvaných domácích kostelů, které za tehdejšího íránského prezidenta Muhammada Chátamího nebyly považovány za hrozbu islámu. Zadržen byl už jednou před čtyřmi lety.

Pastor Saíd Abidíní

34letý Abidíní, který získal americké občanství sňatkem a se svou ženou a dvěma dětmi žije v Idahu ve Spojených státech, přijel do Íránu v červenci navštívit rodiče a v září byl zatčen. Jeho věznění i proces provázelo hrubé porušování lidských práv – svědci byli zastrašováni, Abidíní byl psychicky i fyzicky mučen a nesměl se ani osobně zúčastnit soudního přelíčení. Soud také nesplnil slib, že ho propustí na kauci. Abidíního obhájce směl se svým mandantem poprvé promluvit až 24 hodin před zahájením soudu.

Evangelické domácí kostely umožňují křesťanům praktikovat víru bez ohrožení života a poskytují útočiště konvertitům. Čím víc úřady křesťany pronásledují, bijí a zatýkají, tím víc domácích kostelů vzniká. Prezident Mahmúd Ahmadínežád prohlásil, že „křesťanství v Íránu vymýtí“. Zásahy proti domácím kostelům se staly součástí vládní politiky a zatýkány jsou desítky lidí, z nichž někteří i podlehli následkům surového bití.

Pastor Saíd Abidíní

Nejznámějším terčem protikřesťanského tažení je evangelický pastor Júsef Nadarchání, který byl v roce 2010 odsouzen k trestu smrti za „odpadlictví od islámu“. Po dvouletém čekání na smrt byl po mezinárodním nátlaku vloni propuštěn. Pronásledován je však dál a naposledy vyšel z vězení před necelým měsícem.

Křesťanství přišlo do Persie o 500 let dříve než islám. Před rokem 1979, kdy se vlády v Íránu zmocnili islamisté, bylo v zemi čtyřikrát víc křesťanů než dnes. V současnosti tvoří jen půl procenta obyvatel.

Pastor Saíd Abidíní
autor: gzb
Spustit audio