Těžaři chtějí na asteroidy

6. únor 2013
Monitor

Asteroidy dnes přitahují nejen astronomy. Zajímají také soukromé společnosti, kteří na asteroidech chtějí zahájit těžbu nerostných surovin, ať už kovů či vodního ledu.

Po firmě Planetary Resources se k tomuto programu přihlásila další společnost - Deep Space Industries. Její výkonný šéf David Gump nedávno prohlásil, že lidstvo ročně objeví kolem 900 nových asteroidů, které se pohybují v okolí dráhy Země. Firma Deep Space Industries chce z těchto asteroidů těžit kovy a suroviny pro výrobu paliva, aby tak podpořila další pronikání do kosmického prostoru. V první fázi kolem roku 2015 těžaři chtějí vyslat na průzkumné mise mnoho drobných asi 25 kg vážících sond, nazývají je Fireflies, Světlušky. Každá z nich bude několik měsíců z dálky zkoumat asteroidy v okolí Země.

<p> <iframe width="610" height="458" src="https://www.youtube.com/embed/ht1_VIw6C98" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Druhá fáze od roku 2016 bude ve znamení těžších sond nazvaných Dragonflies, Vážky, jejich mise budou trvat 2 až 4 roky. Některé z nich by z povrchu asteroidů měly odebrat surovinové vzorky a vrátit se s nimi k Zemi. Zhruba za dalších 10 let chce firma z těchto surovin začít v kosmu stavět velké konstrukce - orbitální stanice, komunikační satelity a kosmické sluneční elektrárny. Pro výrobu jejich dílů se pravděpodobně použije metoda trojrozměrného tisku (za pomoci tiskáren systému MicroGravity Foundry). Těžba surovin přímo z vesmíru by měla snížit cenu družic a kosmických misí vůbec, odpadly by totiž drahé starty nákladních raket ze Země. Zároveň by tak došlo ke zrodu kosmického průmyslu v pravém slova smyslu - v kosmu by totiž vznikla poprvé v historii souvislá průmyslová infrastruktura. Uvidíme, jestli se plán jako vystřižený z vědecko-fantastického filmu podaří uskutečnit.

Zdroje: PhysOrg, Popular Science

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio