Objevy českých archeologů v Súdánu

4. únor 2013

Archeologická expedice z Národního muzea při svých dvou loňských výkopových sezónách na lokalitě Wad Ben Naga v Súdánu loni učinila objevy, které patří mezi největší úspěchy české vědy zaznamenané na březích Nilu.

Další tajemství jednoho z největších měst starověké Núbie odhalili archeologové z expedice Národního muzea, kteří vloni strávili už svou 4. a 5. výkopovou sezónu na lokalitě Wad Ben Naga v dnešním Súdánu. Tam zhruba od 4. století před naším letopočtem do 4. století našeho letopočtu vzkvétalo bohaté Merojské království. Badatelé z Národního muzea tam objevili část vzácného oltáře s dvojjazyčným nápisem v egyptských a merojských hieroglyfech. Jedná se teprve o druhý známý „dvojjazyčný“ nápis z dob Merojského království vůbec.

Podařilo se také identifikovat i nejstarší kultovní stavbu v oblasti Wad Ben Naga. Podle vedoucího archeologické expedice, egyptologa a afrikanisty doktora Pavla Onderky se komplexním studiem této lokality podařilo odhalit celou řadu detailů o merojských dějinách. Jak říká v příspěvku Jany Olivové, nejvýznamnější je však zřejmě loňský objev sousoší božského manželského páru – boha Amona s beraní hlavou a bohyně Mut.

autor: Jana Olivová
Spustit audio