Cheb může konečně prodat domy v lese, který má v Německu

6. únor 2013

Chebská radnice může konečně řádně disponovat se svými nemovitostmi, které vlastní v sousedním Bavorsku. Po letech tak může být například naplněna kupní smlouva z roku 2009. Tu město uzavřelo s nájemci hájenky, která je součástí lesního majetku o rozloze 600 hektarů. Kupující městu za ni zaplatili téměř 2 miliony korun.

Volně nakládat s lesy i budovami smí město od konce minulého roku, kdy po založení Nadace Chebský les úřady sejmuly nucenou správu. Hodnota nadačního majetku dosahuje 20 milionů korun. Jedná se o prostředky, které se podařilo získat z hospodaření s lesy během nucené správy uvalené v 60. letech minulého století na majetek českých měst v Německu.

Cheb má v Německu zhruba 600 hektarů lesa a několik nemovitostí. Kromě hájenky, kterou už město prodalo, jde o podíl v jednom domě, komplex několika budov, které sloužily jako ozdravovna, a lesovnu.

Podle starosty města Pavla Vanouška se nyní prověřují pozemkové knihy. U některých pozemků má totiž Cheb jiné údaje než německá strana. Jde ale jen o malou část celé rozlohy. Převzetí lesa by tak mohlo být otázkou zhruba měsíce.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio