Neděle: Sportem ke zdraví, ale také k trvalé invaliditě.

10. únor 2013

Pamatujete si, jak jste hráli fotbal na louce za humny, místo branky boty nebo školní tašky a už vám góly svištěly jeden za druhým? Vzpomenete si, kdy jste dostali své první tretry, kolo nebo jste udělali svá první tempa v rybníku na návsi? Možná najdete doma fotky ze závodů, kterých jste se účastnili nebo Sokolského sletu. Nebo vám sportovní duch nebyl dopřán?

Dnes je to přesně sedm let ode dne, kdy Česká televize zahájila vysílání sportovního kanálu ČT4 Sport, před třiašedesáti lety se narodil Mark Spitz, americký plavec, sedminásobný olympijský vítěz z roku 1972 nebo Frederiek Nolf, belgický cyklista, který před čtyřmi lety zemřel při závodu Kolem Kataru.


Vaše příběhy volejte Romaně na telefonní číslo 731 800 900.

autor: Romana Kostohryzová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.