Buddhisti koupili továrnu v Holešovicích

14. únor 2013

Během letošního roku v Praze vznikne největší buddhistické centrum u nás. Bývalou továrnu v Holešovicích zakoupili příznivci buddhismu Diamantové cesty. Právě tento duchovní směr, který reprezentuje Evropan lama Ole Nydahl, patří v České republice k těm nejpopulárnějším. Proč má buddhismus v západní Evropě takový úspěch?

Obliba buddhismu u nás sahá do počátků 20. století, kdy se začali objevovat jeho první příznivci. Inspiraci buddhismem uváděla v té době řada významných osobností, například Arthur Schopenhauer. Po roce 1989 pronikla do sametového Československa velmi pestrá nabídka buddhistických směrů. Podle tibetologa Daniela Berounského přinesly postrádanou alternativu.

V tom evropském prostředí byl buddhismus často představován jako náboženství filosofické, kde nejsou žádná dogmata, kde není moc potřeba víry a podobně, což má samozřejmě hodně daleko k realitě, ale ta představa tady taková byla a je to představa, která je velmi lákavá dodnes. Pro množství lidí, kteří jsou nespokojení s tradiční společností, představuje určitou alternativu.“

A jako nejpopulárnější buddhistická alternativa se v Česku dá označit buddhismus Diamantové cesty. Rozvíjí se u nás od roku 1994 a za tu dobu vzniklo po celé republice víc než 50 meditačních center a skupin. Po necelých dvaceti letech už to ale nestačí, a proto se tato náboženská společnost rozhodla zakoupit vlastní objekt, dodává její tiskový mluvčí Jan Matuška.

02770537.jpeg

Tohle místo, které jsme zakoupili koncem prosince v Holešovicích, jsme hledali osm, možná devět let… Není to jednoduché najít místo, které by bylo jednak dostupné, jednak bychom si ho mohli dovolit, jednak by splňovalo požadavky, které meditační centrum potřebuje. To znamená, aby šlo o velkou místnost pro meditaci a pro společenská setkávání, aby tam byl prostor pro výstavy nebo sklad.

Továrnu v Holešovicích zakoupili buddhisté a buddhistky Diamantové cesty svépomocí, tedy jak tomu bylo i v případě ostatních evropských center, z příspěvků a darů svých příznivců. V České republice jich je podle posledního sčítání lidu přes 3,500 tisíce.

autor: Susana
Spustit audio