Olomoucký soud začal odkrývat 16 let starou vraždu v Mohelnici

7. únor 2013

Svědomí a strach, že někomu ublíží, donutily Radka Chytila, aby se přiznal k šestnáct let staré vraždě. Jak uvedl na policii, v roce 1996 měl v Mohelnici na Šumpersku svázat učitelku střední školy v jejím bytě a pak ji podřezat. Jeho případem se dnes začal zabývat Krajský soud v Olomouci.

Třicet šest let žil Radek Chytil z Mohelnice podle všeho normální život. Stal se otcem dvou dětí. Roky podnikal, pak měl slušně placenou práci v automobilce. Loni však nastal zvrat, když se přiznal k vraždě z roku 1996.

„V době, kdy byl skutek spáchal, měl 20 let. Po celou dobu od spáchání vede řádný život,“ vzpomíná kriminalista Karel Kadlec na to, co policistům Radech Chytil řekl. Do doby spáchání skutku nebyl prý Chytil trestán.

Muž se o vraždě šestnáct let nikdy nikomu nezmínil. Kvůli zaměstnání se přestěhoval do Čech. Během té doby se stačil oženit a rozvést i najít si další přítelkyni. S každou z žen má jedno dítě.

„Žil běžným životem, v poslední době pracoval i na docela zajímavém postu ve škodovce v Mladé Boleslavi. To tajemství si nesl v sobě, okolí to ani nevědělo,“ říká o svém klientovi advokát Jiří Staněk.

Dodnes není jasný motiv. Radek Chytil dnes u soudu uvedl, že si nepamatuje podrobnosti. Přiznat po tolika letech se přišel, protože začal mít strach, že může někoho připravit o život. Roli podle něj sehrálo i to, že zhruba měsíc před přiznáním vytáhl nůž na dvě prostitutky, nic jim však neudělal. To potvrdil také jeho advokát Jiří Staněk:

„Jednak výčitky svědomí, velkou roli zde sehrává i fakt, že pan Chytil má určité zdravotní problémy, které si zejména v posledním období uvědomoval a které souvisí s projednávanou věcí. De facto si začal uvědomovat, že by mohl být dál svému okolí i sám sobě nebezpečný.“

Na tragickou událost vzpomínají kolegové učitelky ze Střední průmyslové školy elektrotechnické dodnes. Ředitel Oldřich Klemš těžce nese, že k vraždě došlo: „Je to zvláštní. Nevidím důvod, ani v době, kdy měl 19, 20 let.“

Soud pokračuje zítra výslechem dalších svědků a soudních znalců. Chytilovi hrozí patnáct let vězení, případně výjimečný trest.

autor: Ivo Opletal
Spustit audio