Hvězdárna, podzemí, výstavy. To vše nabízí Kulturní univerzita třetího věku v Brně

7. únor 2013

Především očekávání a radost bylo vidět v tvářích asi půl stovky lidí, kteří se toto pondělí v podvečer sešli v promítacím sále brněnské hvězdárny. Odstartoval zde nový projekt pro ty seniory, kteří finální etapu svého života nechtějí jen prosedět u televize nebo na lavičce v parku, tedy Kulturní univerzita třetího věku.

Ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek připouští, že tento nápad neměli jen sami organizátoři akce, ale inspirovali se i různými dotazy a podněty ať už svých pravidelných návštěvníků, nebo i zvenčí.

„Myslím, že to byla kombinace obojího. Jednak byl zájem ze strany veřejnosti o ty vzdělávací programy. A i my jsme si říkali, že bychom chtěli zatraktivnit ty naše aktivity. Chtěli bychom ukazovat něco, co běžní návštěvníci na těch jednotlivých institucích nevidí nebo nezažijí,“ vysvětluje Jiří Dušek.

„Po debatě jsme se rozhodli, že bychom mohli udělat univerzitu třetího věku. Původní myšlenka byla taková, že by ta univerzita celá probíhala na hvězdárně. Ale vzhledem k tomu, že náš čeká plánovaná rekonstrukce, tak jsme se do toho pustili s dalšími třemi spřízněnými institucemi,“ dodává.

Jednou z dalších spolupracujících institucí je Turistické informační centrum města Brna. I studentům Kulturní univerzity 3. věku nabízí svůj hlavní tahák posledních let, tedy brněnské podzemí.

Ředitelka Turistického informačního centra města Brna Petra Kačírková zdůrazňuje, že to není jediná aktivita: „Druhé zastavení bude ve všech čtyřech galeriích. Studenti si budou moci zkusit i kurátorsky sami sestavit výstavu. Třetím tématem pak bude návštěva kina Art. Půjdou se i podívat, jak se chystá příprava, než se film pustí. Podívají se i do zákulisí.“

Po třech akcích nabízejí také Muzeum města Brna a Knihovna Jiřího Mahena. Právě z návštěvníků jednotlivých institucí se přitom většina studentů této seniorské univerzity rekrutuje, přesto věří, že program bude pro ně opět něčím novým.

Brněnská hvězdárna

Většina univerzit třetího věku se věnuje spíše přírodním a běžným humanitním oborům. Kulturní univerzita třetího věku je sice novou, ne však první aktivitou pro rozšiřování kulturních obzorů brněnských seniorů.

Už před rokem odstartoval na Divadelní fakultě JAMU speciální kurz sestavený z několika cyklů přednášek se společným názvem „Jak se dělá divadlo“. A zájem byl stejně jako v případě Kulturní univerzity třetího věku značný. Osmdesát míst bylo tehdy obsazeno během dvou dnů, jak potvrdil s určitou pýchou jeden z autorů děkan Zbyněk Srba.

Trochu náročnější na pohyb

Na rozdíl od JAMU ovšem Kulturní univerzita třetího věku požaduje po svých studentech více pohybu. Už dostat se na Hvězdárnu či Špilberk nemusí být pro seniory až tak jednoduché.

Ještě náročnější se může jevit cesta do podzemí.

To připouští ředitelka Turistického informačního centra Petra Kačírková: „My jsme měli v podmínkách i to, že musí být fyzicky zdatní. Případně se domluvíme na nějakém individuálním přístupu. V některých případech lze prohlídku zkrátit, nebo zvolit jinou trasu, aby to hůře pohyblivý senior zvládl.“

A také brněnská Hvězdárna počítá s tím, že někteří z návštěvníků Kulturní univerzity hůře vidí. Na promítané hvězdy i další obrázky by ale měli dohlídnout bez problémů. „Máme s takovými návštěvníky bohaté zkušenosti,“ slibuje ředitel Dušek.

Účastníky čeká ještě jedenáct dalších pondělních podvečerů, kdy se kromě již zmíněných akcí podívají například do Mahenova památníku nebo si projdou virtuálně Brnem koncem XVII. a poloviny XVIII. století. A získané informace budou mít uchovány nejen v hlavě, dostanou i studijní materiály.

Šance pro další zájemce nejspíš bude

Zájem o Kulturní univerzitu třetího věku v Brně byl podstatně vyšší, než kolik míst bylo k dispozici.

„Během čtyř dnů byla kapacita vyprodaná. Uvidíme, jak první ročník vyhodnotíme jako organizátoři. Nicméně budeme schopni dvakrát do roka tu univerzitu otevírat, pokud bude zájem a studentům se bude líbit,“ uvažuje Petra Kačírková.

Závěrečná slova ředitelky Turistického informačního centra města Brna tak dávají naději i těm, kdo se o akci dozvěděli později.

autor: hol
Spustit audio