Život pod antarktickým ledem

8. únor 2013
Monitor

Vědci poprvé objevili přítomnost života v subglaciálním jezeře. Je jím jezero Whillans v oblasti Západoantarktického ledového štítu.

Antarktická subglaciální jezera představují jedny z nejizolovanějších ekosystémů, jaké si na Zemi dokážeme představit. Jejich výzkumu se v současnosti věnuje několik vědeckých týmů. Ruský tým získal vzorky z největšího antarktického jezera Vostok, v nichž však neobjevil prakticky nic živého. Mikrobiální život naopak přímo překypuje ve vodě jezera Vida, kterou zkoumali američtí vědci a která se ukrývá pod dvacetimetrovou vrstvou ledu. To je méně než u pravých subglaciálních jezer a jezerní zdejší ekosystém nebyl izolován příliš dlouho.

První skutečné důkazy o životě pod antarktickým ledem tak získal tým WISSARD. Tomu se podařilo provrtat 800 metrů silný ledový příkrov jezera Whillans a získat nekontaminované vzorky vody a sedimentu. Výsledky jejich předběžného zkoumání ukazují, že ve vodě žijí zatím neidentifikované bakterie. Pokud se potvrdí, bude to vůbec poprvé, kdy vědci prokázali přítomnost života v pravém subglaciálním jezeře. O metabolismu těchto bakterií zatím také není známo. Dá se ale spekulovat o tom, že podobně jako některé bakterie ze zlatých dolů získávají energii ze sloučenin obsažených v horninách. Podobné organismy jako bakterie z jezera Whillans by teoreticky mohly existovat i v podpovrchových oceánech měsíců Saturnu a Jupiteru.

Zdroj: WISSARD

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.