Trabantem napříč Jižní Amerikou

10. únor 2013

Po více skoro 4 měsících projel cestovatel Dan Přibáň a jeho žluté trabanty spolu s mezinárodní česko-polsko-slovenskou posádkou s maličkým polským fiatem (aka maluch) a Jawou 250 celou Jižní Ameriku od Guyany až po nejjižnější místo Ameriky dosažitelné autem.

Proč trabanty do kopce couvají? Co z různorodosti Jižní Ameriky si členové výpravy nejvíc užili? Co byly největší zádrhele celé akce? A co jihoamerické ženy? Šéf expedice Dan Přibáň byl hostem šťavnatého vysílání, doplněného o skvělou aktuální latino music (Novalima, Eljuri, kompilace Brasil Music Exchange ad.)

Přes amazonskou nížinu projela výprava nepoužívanou silnici, o které místní věří, že je neprůjezdná. V peruánských Andách vystoupali dva žlutí trabanti až do výše 4868 m. n. m. Pak cestovatelé málem utopili auta na pobřeží Pacifiku. A pak dojeli nejjižněji, co to šlo. „Cílem většiny transamerických výprav je město Ushuaia v Patagonii, jenže se dalo jet ještě dál, tak jsme tam vyrazili,“ komentuje svoji tvrdohlavost Dan Přibáň. Žlutá auta se vydala z nejjižnějšího města světa ještě o 150 kilometrů dál na „konec světa“.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka