Divadlo na cucky otevírá svou scénu novým titulem

3. září 2014

Nezávislý soubor olomouckého Divadla na cucky po letech hledání konečně našel své stálé sídlo. Na olomoucké adrese Wurmova 7 bude provozovat rezidenční centrum a galerii. Svůj sál slavnostně otevře v úterý 12. února premiérou inscenace Fernando Krapp mi napsal tenhle dopis.

První inscenaci pro novou scénu nastudoval umělecký šéf divadla Jan Žůrek. Zvolil hru německého dramatika Tankreda Dorsta Fernando Krapp mi napsal tenhle dopis, jejíž podtitul zní „pokus o pravdu“. Tento inscenační záměr měl Žůrek dle svých slov již několik let. „Ústředním tématem hry je hledání autenticity, pravdy a opravdové lásky. Je to hra o manipulaci a svým způsobem je to hra o divadle. Přišlo mi adekvátní něčím takovým naše divadlo otevřít,“ dodává.

Dorstovo drama je inspirováno novelou Miguela de Unamuno Nada menos que todo un hombre. Julie, dcera zadluženého otce se s pocitem oběti provdá za sebejistého, bohatého muže, který vyrovná otcovy dluhy. Teprve s postupem času k němu získává citový vztah, který se vyvíjí i u jejího partnera a je zakončený jeho dobrovolnou smrtí ve chvíli, kdy Julie umírá. Postavu Julie ztvární čerstvá absolventka pražské DAMU Pavla Dostálová. V roli Fernanda Krappa se představí Zdeněk Vévoda.

K představení vznikla původní hudba autorské dvojice Roman Vičík a Petr Mlynář, kteří působí také v nově se prosazující kapele Nylon Jail. Výtvarnou koncepci měly na starost Pavla Baštanová, Marie Vařeková a Klára Nováčková. „Ke spolupráci jsme přizvali hudebníky i výtvarníky, kteří s divadlem nespolupracují pravidelně. Díky tomu se do výsledného tvaru může důrazněji otisknout jejich umělecký rukopis,“ doplňuje Žůrek.

Nylon Jail

Premiéra proběhne v úterý 12. února od 19:30 hodin v Divadle na cucky, nejbližší repríza pak ve stejný čas 27. února. Nové sídlo divadla se nachází na adrese Wurmova 7, Olomouc a jeho součástí je také galerie W7 zaměřená na současnou fotografii. Divadlo zahajuje únorovým programem svůj pravidelný provoz. Více informací na www.divadlonacucky.cz a www.facebook.com/divadlonacucky.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka