Odškodnění po úmrtí někoho blízkého sice nezachrání, ale pomůže

12. únor 2013

Jen loni v Česku zasáhla do života 681 rodin smrt někoho blízkého při dopravní nehodě. Každoročně je to v posledních letech okolo 700 rodin, které se musejí vypořádat s jednou z nejsmutnějších událostí, které lze vůbec zažít. Viník nehody pak bývá souzen. Pomiňme teď, zda je výše trestu pro některé příliš nízká nebo dostačující, ale jde i o takzvanou psychickou újmu postižených příbuzných. O její náhradu se můžete soudit.

Při jakémkoliv trestném činu, a tím je i zavinění dopravní nehody s vážnými následky, dochází k psychické újmě jak na straně poškozeného, tak na straně jeho nejbližších, tedy rodiny.

„Pokud dojde při dopravní nehodě k úmrtí, náhradu škody hradí pojišťovna. Výše odškodného je určena občanským zákoníkem,“ popisuje praxi právník Jan Černý.

Bohužel dnes je maximální výše odškodného až tristně nízká, nejvyšší hranicí je 240 tisíc korun. Tento limit by však měl padnout s novým občanským zákoníkem, který by měl vyjít v roce 2014. Soud potom bude muset přihlížet k okolnostem případu.

„Například když zemře manželka při autonehodě a pár bude právě v rozvodovém řízení, odškodné bude nižší, než kdyby manželský pár žil po celou dobu manželství v naprostém souladu. To by pak znamenalo obrovskou psychickou újmu,“ pokračuje právník.

Odškodné za dopravní nehodu se může dostat až do miliónů

Kromě náhrady škody lze dnes zažalovat i přímo viníka nehody pro zásah do osobnostních práv, protože každý má nezadatelné právo na rodinu. Ohodnotit však, jak kdo trpí na duši, lze jen velmi těžko.

„Nastupují znalci z oboru psychologie a psychiatrie, kteří ohodnotí, k jak velké újmě došlo. Částku určuje soud, který se opírá nejen o posudky, ale sám posuzuje situaci, ve které poškození jsou,“ popisuje Černý.

Vysouzené částky, které viník může na základě rozhodnutí soudu zaplatit, se mohou dostat do řádů statisíců i miliónů korun. „Znám velice smutný případ, kdy řidič autobusu srazil dítě před očima jeho matky. Bylo to velmi stresující, samotný řidič se nervově zhroutil, nicméně byl uznán vinným a škodu musel uhradit. Psychická újma byla v tomto případě ohodnocena civilním soudem a pohybovala se v řádu sta tisíc korun,“ uzavírá právník Jan Černý.

I to bychom měli mít na paměti ve chvíli, kdy usedáme za volant.

autor: pgj
Spustit audio