Naďa Grosamová: Krize v manželství nám ukazuje, jestli jdeme správnou cestou

12. únor 2013

S psycholožkou a koučem PhDr. Naďou Grosamovou jsme si povídali o tom, v čem spočívá umění manželství.

Mluvili jsme o tom, které dovednosti jsou v rámci tohoto umění důležité. Probírali jsme způsoby, jak si je může člověk osvojit. Zaměřili jsme se i na úskalí dlouhodobého partnerského vztahu a na to, co může manželům pomáhat je lépe překonat.

Probíhá sedmý ročník valentýnského Národního týdne manželství (NTN), který má téma „Manželství je umění“. Odkazuje na fakt, že každý dobrý vztah je nutné tvořit.

„Rozpad rodiny nemusí být normou, pokud nenecháme zdi mezi námi vyrůst tak, že už se nedají překonat. Manželství je umění, které zvládne každý, pokud chce“, říká Jan Frolík, jeden z organizátorů Národního týdne manželství.

Dovednost manželství neovládá každý

Manželství je součástí lidské kultury, život v manželství je užitečná dovednost, kterou neovládá každý. Jedním z cílů NTM je nabídnout těm, kteří mají to štěstí a žijí v manželství, cesty, jak se této dovednosti naučit nebo doučit.

Manželství (ilustrační foto)

V antickém starověku a ve středověku se umění dělilo na sedm směrů: gramatiku, rétoriku, dialektiku, aritmetiku, geometrii, astronomii a hudbu. Mohlo by se zdát, že pro manželství je z těch sedmi nejdůležitější rétorika.

NTM však nabízí spíše dovednosti jako účinné naslouchání, vyjednávání, trpělivost, ovládání hněvu, toleranci, odpuštění, věrnost a především bezpodmínečnou lásku.

Fungující manželství je základem rodiny

Posláním Národního týdne manželství je připomenout si alespoň jednou za rok rozmanitost a krásu manželství jako základu života rodiny. Je zastřešující iniciativou pro nejrůznější celostátní i místní aktivity v týdnu Valentýna zaměřené na praktický rozvoj manželství a podporu jeho hodnoty.

Generace, rodina, věk, radost, smích, volný čas

Národní týden manželství vznikl v roce 1996 ve Velké Británii. U nás se koná od roku 2007. Jeho posláním je připomenout rozmanitost a krásu manželství jako základu života rodiny.

Je zastřešující iniciativou pro nejrůznější celostátní i místní aktivity v týdnu Valentýna zaměřené na praktický rozvoj manželství a podporu jeho hodnoty ve veřejném a politickém prostoru.

autoři: Alima Martinová , Oficiální stránky Národního týdne manželství
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.