Týden závislostí, díl 4.: Alkohol

4. březen 2014

Češi jsou k pití alkoholu nepochybně velmi tolerantní. Není neobvyklé, když tatínek dá malému dítěti ochutnat pár doušků piva. Není neobvyklé, když mají šestnáctileté děti intenzivní zkušenosti s opilostí. Není neobvyklé, když pijeme víc, než nám prospívá.

„Češi jsou na tom s alkoholem tak, že je to někdy naplňuje hrdostí, ale dá se na to pohlížet i z druhé strany, že na tom nejsou příliš dobře, protože mají poměrně vysokou průměrnou spotřebu alkoholu. Ve srovnání s jinými evropskými státy jsme na tom velmi špatně, nejen co se týče celkové spotřeby alkoholu, ale i co se týče třeba konzumace piva. To je to, co některé Čechy naplňuje hrdostí. Patříme sice ke světové špičce, ale díky tomu máme taky řadu problémů zdravotních, jak v oblasti tělesného, tak i duševního zdraví,“ říká Petr Popov, primář Oddělení léčby závislostí na Psychiatrické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Ačkoliv se za vstupní drogu do světa závislostí na nelegálních látkách léta považovala marihuana, studie prokazují, že onou vstupní branou je spíš alkohol. I přesto je ve společnosti stále tolerován. Fakt, že je alkohol tvrdá droga, podobně jako třeba heroin, jako by pro nás nic neznamenal. „My moc nerozlišujeme tvrdé a měkké drogy v tom odborném, ale v tom populárním se to používá a alkohol je tvrdá droga. Ona sice nemá tak rychlý nástup závislosti, mnoho lidí může užívat mnoho let, nebo většina lidí a nejsou v tak velkém riziku, nicméně ve chvíli, kdy vznikne fyzická závislost, tak je to vůbec jedna z nejhorších k léčbě,“ říká národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Než dojde k léčbě, je třeba si ale uvědomit, že nějaký problém máme. A to není snadné. „To velmi často uniká pozornosti dotyčného a často, a to je s podivem, i lidí, kteří ho znají. A právě proto, že žijeme v kultuře, která je proalkoholní, kde je obvyklé konzumovat alkoholické nápoje a dokonce je obvyklé konzumovat značné množství alkoholických nápojů, tak může docela dlouho unikat pozornosti, že dotyčný, který pije tzv. jako ostatní, už může mít velmi vážné problémy kvůli pití alkoholu. Pak se na to přijde v okamžiku, kdy tyto problémy vybočují a jsou podstatně větší, než je v kraji obvyklé, a kdy už jde o tak vážné věci, jako je narušení vztahů, pracovní problémy nebo třeba vážné zdravotní problémy,“ dodává primář Petr Popov.

02645406.jpeg

Ostatně ten také nedávno představil v médiích novinku v léčbě závislosti na alkoholu – léčbu, která není podmíněna úplnou abstinencí a spočívá v tom, že pacienti, kteří nejsou schopni začít okamžitě a úplně abstinovat, ačkoliv se o to často neúspěšně pokoušeli, mohou pokračovat v léčbě, dokud nedojdou k okamžiku, kdy plné abstinence budou schopni.

MUDr. Gita Pekárková má svou práci ráda. Přestože je jejím působištěm jeden z bohnických pavilónů a jejími klienty ženy s často tragickými osudy. Přesto za stěnami „sedmičky“ panuje pozitivní energie. A to díky tzv. Rogersovskému terapeutickému přístupu, se kterým pracuje vedoucí tohoto oddělení a náš odpolední host. Paní doktorka nám popsala, jak na jejím působišti probíhá denní režim, jaké problémy především vedou ženy k závislostem a jak je to s věčně diskutovaným neškodným malým množstvím.
Zeptali jsem se také, jak se v léčebnách projevila amnestie a loňská prohibice.

02829238.jpeg

Pro všechny další dotazy o osobách závislých, závislostí ohrožených i jejich příbuzné připojujeme čtvrteční anonymní linku z dalšího působiště MUDr. Pekárkové, Centra sociálně zdravotních služeb.724 307 775 nebo 235 311 791, vždy ev čtvrtek od 8 do 22 hodin.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.