Děti z malotřídky v Plavsku se učí na počítačích, klasické knížky u nich ale stále vedou

14. únor 2013

Nejen děti, které navštěvují velké městské školy, ale i ty ve vesnických malotřídkách umí pracovat s moderními technologiemi. Například v jihočeském Plavsku žáci pravidelně používají výukové programy na počítačích.

Učitelka Martina Hazuková právě procvičuje s žáky druhého ročníku tvrdé a měkké souhlásky. Pomáhá jim v tom speciální program.

„Mají hada, který hledá písmenka, je to prostě klasická hra s hadem. Hledají měkké a tvrdé i,“ vysvětluje princip výukového programu.

Jak ale dodává, akční čeština ale není určená jenom pro druháky. „Třeťáci si tam mohou procvičovat vyjmenovaná slova, velká písmena a všechno možné z češtiny.“

Počítač ve výuce používají i děti v první třídě, a jak ujišťují, programů tu mají celou řadu. „Třeba skládáme zvířata a počítáme. Taky čteme na počítači a máme tam pexeso,“ popisují.

Iveta Marušáková, která děti v první třídě učí, vidí používání počítače jenom jako zpestření. „Je to pro ně zábava, která oživí vyučování. Lépe se na to počítá, lépe se na tom čte, ale já potřebují s dětmi mluvit, potřebuji s nimi být. Takže v první třídě radši čteme, píšeme a děláme všechno bez počítače, tohle máme jenom za odměnu,“ říká.

I když na Základní škole v Plavsku využívají i notebooky, ani tabuli s křídou tu ještě neodzvonilo. A i u dětí klasické knížky vedou.

Z toho má samozřejmě Iveta Marušáková radost. „Já si také myslím, že jsou knížky mnohem důležitější než počítač. Taky jsme se snažili, když jsme dostali penízky z Evropské unie, vybavit knihovnu než nakoupit interaktivní tabule,“ dodává učitelka.

autoři: hoch , dka
Spustit audio