15. února 2013

15. únor 2013

Annbjørg Lien: Khoom Loy

Skandinávie je pověstná unikátními variantami houslí, jednou z nich je nyckelharpa, u níž se výška tónu ovládá klávesami, dalším zajímavým nástrojem jsou housle hardanger, opatřené přídavnými rezonančními strunami, které zvuk nástroje zesilují a obohacují. Jméno těchto kuriózních houslí je odvozeno od názvu druhého nejdelšího norského fjordu, Hardanger, na jehož konci se terén zvedá do stejnojmenné náhorní plošiny. Norové si navíc slovo Hardanger spojují s bohatým lidovým uměním, typickými výšivkami.

Zmíněné housle se v polovině 20. století staly ohroženým hudebním nástrojem, a o jejich návrat se zasloužila norská muzikantka Annbjørg Lien. Ta vystupuje společně se svým manželem, Bjørn Ole Raschem, který je rovněž silnou osobností, a vedle klavíru hraje na nástroj dnes poměrně vzácný: na harmonium, kdysi velmi častou náhražku klavíru či varhan ve školách či v kostele. Své poslední album Khoom Loy natočili spolu se smyčcovým kvartetem a dalšími hosty.

Norské housle Hardanger excelovaly jako doprovod hlasitých, a dle církve hříšných tanečních večírků, ještě dlouho před vynálezem zesilovačů. Nástroj měl skandální pověst, církev housle pálila na hranicích, ale dnes jsou norským kulturním pokladem. Na rozdíl od koncertních houslí totiž obsahují přídavnou, uvnitř skrytou sadu strun, která výsledný zvuk velmi zajímavě přibarvuje. Tento klenot mezi lidovými nástroji má dobře situované příbuzné – podobný princip například používá indický sitar, anebo nástroj evropského baroka, zvaný viola del amore, pro který komponoval například Antonio Vivaldi a později Leoš Janáček.

Na album norské houslistky Annbjørg Lien přispěli i hosté ze severní Indie, vedle skandinávských nástrojů a smyčcového kvarteta zní také indický zpěv, bubínky tabla i strunný nástroj sitar – a výsledná kombinace pamětníkům možná připomene způsob, jakým s indickou hudbou experimentovala skupina Beatles.

Výběr z obsahu CD:

TareqNattenGode gutDancing LarryTilNeedles EyeThe Trapezian

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Annbjørg Lien – Bjørn Ole Rasch

Spustit audio