Jitka Hořejšová o relaxaci na horách

15. únor 2013

Se specialistkou na anti-aging RNDr. Jitkou Hořejšovou jsme si povídali o tom, jak relaxace a pobyt na horách působí na zdraví těla i duši člověka.

Hovořili jsme o tom, proč lidé tráví svůj volný čas na horách. Zaměřili jsme se na to, v čem je to zdraví těla i duše přínosné.

Co je to relaxace

Relaxace našeho organismu probíhá rovnoměrným střídáním napětí a uvolnění. Pokud převládá jen jedna poloha, je ohrožen dobrý pocit i zdraví. V dnešní době se stupňuje dlouhodobé napětí, které označujeme jako stres. Potíže vzniklé z převahy napětí jsou různorodé.

Jednoho bolí hlava, druhý cítí tlak kolem srdce, další má žaludeční nebo žlučníkové potíže. Převládajícím napětí trpí i naše kosterní svalstvo, konkrétně svaly krční, ramenou a zad, které slouží držení těla. Z toho plyne, že správná relaxace má ohromný význam pro naše zdraví a psychickou pohodu!

Jak správně relaxovat na horách

Sportovat na čerstvém vzduchu v zimě na horách je určitě správné, ale je třeba si uvědomit, že ne každý druh sportu je i správná relaxace.

zimní prázdniny

Velká obliba sjezdového lyžování představuje pro naše zdraví i značné riziko. Jednak se můžeme zranit sami, ale na přeplněných sjezdovkách nás může zranit i někdo jiný. Sjezdové lyžování je rozhodně sport adrenalinový, který zvyšuje napětí a nikoliv relaxaci.

Jitka Hořejšová k tomu říká: „Pokud přesto tento druh sportu preferujeme, pak v rámci relaxace doporučuji jít po lyžování do sauny.“

Sauna má pozitivní účinky na organismus

Sauna je horkovzdušná lázeň, která je podle určitých pravidel spojena s ochlazováním. Má pozitivní účinky na posílení imunity, úpravu krevního tlaku, urychlení hojení poraněných šlach, svalů a kloubů.

Sauna

Přehřátí v sauně aktivuje metabolismus pokožky a spolu s pocením je skvělým omlazovacím kosmetickým prostředkem na kůži celého těla.

„Řada hotelů poskytuje nejen ubytování a stravování, ale i zázemí pro relaxaci a regeneraci po sportovním vyžití v přírodě. Sauny všeho druhu, od klasických finských, přes bylinkové až po tropické ráje jsou ideálním místem nejen pro regeneraci sil, ale i pro posílení imunity v zimě i v létě,“ shrnuje Jitka Hořejšová.

Nordic walking

Aktivní pohyb pomáhá

Podle Jitky Hořejšové je velmi prospěšný pohyb na běžkách a pěší túry s použitím holí na tzv. Nording Walking nebo ski alpinismus. Při obojím pohybu zapojíme nejen dolní končetiny, ale i horní končetiny. Aktivní pohyb paží a celé oblasti ramen a lopatek nám chybí a z toho plyne celá řada zdravotních problémů – od bolestí hlavy, přes tzv. „tenisové“ lokty až po bolest zad.

„Někdy stačí i 20 minut správné dynamické chůze. Je to lepší než 2 hodiny špatné chůze, při které se nevhodně používají přetížené svaly. Chůze má začít z kyčle, ne z kolene a hole pomohou ke vzpřímené chůzi,“ upozorňuje Jitka Hořejšová.

Horské sluneční paprsky v nás vytvářejí vitamín D i pohodu

Dalším důležitým relaxačním faktorem na horách je sluneční záření, které v čistém ovzduší rychleji vytvoří v těle potřebné množství vitamínu D, který je klíčový pro posílení imunity a psychické pohody.

02708926.jpeg

„Výsledkem správné relaxace je snížené riziko infekcí, odolnost vůči civilizačním nemocem, snížený pocit únavy a vyšší fyzická i psychická výkonnost. Jedině pak můžeme říci, že jsme na horách pro zdraví udělali maximum z toho, co dokážeme vlastními silami ovlivnit,“ dodává Jitka Hořejšová.

autoři: Alima Martinová , Jitka Hořejšová
Spustit audio