Patrik Nacher: Lidem nevadí bankovní poplatek, který je nejvyšší, ale ten, který je nelogický

18. únor 2013

Vybíráme-li si v obchodě chléb, máslo nebo jogurty, dlouhé a dlouhé minuty zvažujeme, pročítáme a kontrolujeme. Na druhé straně smlouvu, která nás zaváže na desítky let, jsme schopni podepsat za chvíli. „Mnozí nás přesvědčují o tom, že ekonomické a finanční produkty jsou tak složité, že nad nimi nemá smysl bádat. A to je chyba. Na základní pravidla ekonomických produktů se totiž musíme dívat prizmatem selského rozumu,“ shrnuje Patrik Nacher, provozovatel serveru Bankovnipoplatky.com.

Umíte si představit, že si v autoservisu necháte opravit auto, a kromě toho, že za opravu náležitě zaplatíte, bude autoservis váš vůz půjčovat třetím osobám – a vy z toho nebudete mít ani korunu? Zřejmě těžko. To u bankovních poplatků často respektujeme i to, co by nám v jiném odvětví připadalo absurdní.

„Uložím-li si peníze do trezoru v bance, jde o službu, kterou mi banka nabízí a já za ni rád zaplatím. Uložím-li si peníze na účet – a je jedno, zda na běžný, nebo na spořící – už onu prvotní službu vykonává samotný klient. Tím, že si uloží peníze, umožní bance do budoucna vydělávat,“ popisuje Patrik Nacher.

„V prvním případě, kdy si peníze uložím do trezoru, jsou ony peníze po celou dobu mé. Banka jejich prostřednictvím nijak nevydělává. To v druhém případě je tomu jinak. Na účtu mám své peníze sice také k dispozici, ale zároveň je dávám k dispozici i bance, která díky nim vydělává,“ upozorňuje.

Velká část bankovních poplatků je proto z pohledu Patrika Nachera absurdní. Jejich prostřednictvím totiž platíme za službu, která by už měla být obsažena v úrokové marži bank.

Patrik Nacher, provozovatel serveru Bankovnipoplatky.com

A které z poplatků jsou ty nejabsurdnější? Podívejme se na výčet výherců předchozích sedmi ročníků ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek: poplatek za příchozí platbu, poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky, poplatek za vedení běžného účtu, poplatek za nadměrný vklad, poplatek za vklad na vlastní účet, poplatek za výběr z účtu a poplatek za předčasně splacený úvěr.

„Tyto poplatky mají jedno společné – jejich absurdita spočívá v samotném principu. Lidem totiž nevadí poplatek, který je nejvyšší, ale ten, který je nelogický,“ říká Patrik Nacher.

Jak vysoké bankovní poplatky jsou v jiných zemích? A podaří se českým klientům hromadnou žalobou vymoci navrácení peněz za vedení úvěrových účtů? To i mnoho dalšího v rozhovoru také zaznělo.

Záznam celého rozhovoru s Patrikem Nacherem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio