Ivana Šuláková: Aby se vlk nažral

17. únor 2013
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Cestujete pravidelně vlakem na trase Ostrava-Praha? Pak jste si určitě všimli zásadní změny v cenách největšího tuzemského železničního dopravce. Pro člověka, který do hlavního města jezdí často je to jistě potěšující. Je v tom ale háček.

V Praze jsem jako doma. Ne, že bych se tam cítila doma! Chraň bůh, jsem rodačka z Opavy a to je moje místo zaslíbené. Navíc jsem patriot, takže do hlavního města opravdu cestuji jen proto, že musím.

Zato tam cestuji velmi často, a tak mi pochopitelně nemohlo ujít, že za jízdenku vlakem zaplatím o polovinu méně, než před časem. A nemluvím přitom o nových dopravcích na této trati, tedy o RegioJetu ani o Leo Expressu. Řeč je o Českých drahách, které, světe div se, dokázaly srazit jízdné na nižší úroveň, než za jaké je nabízejí zmiňovaní soukromí dopravci.

Napadá mě proto logická otázka: proč něco podobného nebylo možné už dříve, před pár lety, kdy měl státní železniční gigant v tuzemsku monopol. Že by snad náklady na osobní přepravu od té doby tak radikálně klesly? Nebo, že by si jeho manažeři vypláceli na odměnách méně ve prospěch cestujících?

Jedno i druhé je přesně naopak. Vysvětlení je tak nasnadě: konkurence zafungovala. Jenomže, i tahle láce u Českých drah má své ALE.

Jeho vedení se před nedávnem nechalo slyšet, že se nízké ceny na dálkových tratích nutně musejí promítnout do jízdného v regionech. Ve výsledku tedy nezískávám vůbec nic. Do práce totiž dojíždím denně, a také spoji Českých drah. To, co tedy ušetřím při cestování o víkendech, nakonec stejně zaplatím ve dnech pracovních.

Prostě klasický příklad změn, při kterých se vlk nažere a koza zůstane celá.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.