Rozhovor měsíce: Štěpánka Balcarová v čele Inner Spaces

26. únor 2013

Hostem březnového Rozhovoru měsíce na nové stanici Český rozhlas Jazz bude trumpetistka a skladatelka Štěpánka Balcarová. Kapelnice česko-polského kvinteta Inner Spaces a členka souboru wrgha POWU orchestra promluví především o aktuálním albu Light Year, ale zmíní také svá studia v zahraničí nebo spolupráci s dirigentem Edem Partykou.

V úvodu rozhovoru Štěpánka představuje Inner Spaces jako skupinu, v níž působí tři výrazné skladatelské osobnosti. Na otázku, jak si rozdělují skladatelské role s kolegy Lubošem Soukupem (saxofon) a Vítem Křišťanem (piano), odpovídá:

„Luboš je hráčsky i skladatelsky hodně intelektuální člověk a jeho skladby jsou většinou rozsáhlé kompozice s množstvím rytmických předělů. Je těžký melodicky, objevuje se tam kontrapunkt. Já mám většinou jednodušší melodii, na kterou se improvizuje, a Vítek má své skladby hodně založené na harmonii, protože je pianista.“

Inner Spaces s Davidem Dorůžkou na JazzFestuBrno – David Dorůžka, Luboš Soukup, Štěpánka Balcarová a Grzegorz Masłowski

Na aktuálním albu Inner Spaces Light Year hraje výraznou roli také přizvaný kytarista David Dorůžka. „Říkali jsme si, že by bylo inspirativní pozvat nějakého dobrého hráče, obohatit zvuk kapely o nějaký další nástroj. Dechy už ve skupině máme a zvuk kytary je příjemný. No a koho jiného pozvat než Davida,“ vysvětluje Balcarová.

Štěpánka Balcarová: Jazzová akademie v Katovicích mi pomohla

Štěpánka Balcarová – trumpetistka a skladatelka v kapelách Concept Art Orchestra a Inner Spaces

Zajímavou tváří současné mladé jazzové generace je trumpetistka Štěpánka Balcarová, zakladatelka česko-polského kvinteta Inner Spaces. Přinášíme úryvek rozhovoru z červnového čísla měsíčníku Harmonie, které vychází tento týden.

Dodává, že Dorůžka s Inner Spaces letos absolvuje dvě turné a teprve potom se ukáže, zda bude spolupráce vytíženého kytaristy s kapelou dál pokračovat.

Téměř celé album Light Year vznikalo podle Štěpánky Balcarové už pro šestičlennou sestavu. Na desku se však dostávají skladby až poté, co je skupina vyzkoušela na koncertech:

„Sami pak cítíme, které skladby fungují, a které by naopak potřebovaly ještě více času. Pro tuto desku jsme měli původně připravených více skladeb, ale rozhodovali jsme se i podle počtu sól, aby každý interpret byl dobře zastoupen.“

Rozhovor měsíce: Štěpánka Balcarová a Kryštof Marek – Speciální bigbandové vydání

Štěpánka Balcarová a Kryštof Marek

Tématem červencového Rozhovoru měsíce na ČRo Jazz bude zdánlivě jednoduchá otázka: Jak v Česku vést, resp. udržet při životě jazzový bigband? Odpovídat na ni budou dva jazzoví dirigenti a aranžéři, Štěpánka Balcarová a Kryštof Marek. Rozhovor měsíce vysíláme v pátek 3. července od 14:00 na ČRo Jazz.

Jednou krátkou kompozicí je na albu coby autor zastoupen také David Dorůžka. „Ta skladba vznikla speciálně pro toto album, jmenuje se Ukolébavka pro Jonáška, tedy Davidova synka, a David ji přinesl rovnou do studia. Ani jsme ji předtím nezkoušeli, rovnou jsme ji natočili,“ líčí Balcarová.

V další části rozhovoru trumpetistka mluví o svých dalších hudebních aktivitách, mimo jiné o skupině wrgha POWU orchestra a také o albu Bigbandtronics, které natočil bigband Concept Art Orchestra ve spolupráci s americkým dirigentem Edem Partykou a s členy německé nu-jazzové formace nuBox Aloisem Kottem a Peterem Eisoldem.

Balcarová vysvětluje, že počátky tohoto mezinárodního projektu spadají ještě do doby, kdy studovala na vysoké škole v polských Katovicích. Z původně katovického bigbadu se však Concept Art Orchestra postupně přeměnil do aktuální podoby, kdy jej tvoří čeští muzikanti a právě dirigent Ed Partyka.

Štěpánka Balcarová: Jazzová trumpetistka, skladatelka a držitelka Ceny Anděl

Štěpánka Balcarová – trumpetistka a skladatelka v kapelách Concept Art Orchestra a Inner Spaces

V dopoledním vysílání jsme přivítali jednu z představitelek silné třicátnické generace českých jazzmanů, Štěpánku Balcarovou. Znát ji můžete jako jednu ze skladatelek skupiny Prague Six, jako vedoucí Concept Art orchestru, jako trumpetistku kapely Inner Spaces, se kterou za poslední album získala v roce 2013 prestižní cenu Anděl za nejlepší jazzové album v kategorii Jazz & Blues.

O propojení elektronické hudby s jazzem trumpetistka říká: „Mám blíže k akustickému jazzu, ale tyto fúze se mi líbí, protože mohou oslovit širší publikum, a to nejen jazzové.“

V závěru pořadu se vrátíme ke skupině Inner Spaces. „Už jsme hráli na mnoha místech a myslím, že v průběhu roku nebo dvou zahrajeme všude, kde se v Česku hrát dá. Pak možná – alespoň co se festivalů týká – nastane problém, kde hrát dál,“ obává se kapelnice.

Pokud jde o kluby, považují Inner Spaces za svou domovskou scénu pražský Jazz Dock, který nevynechají na žádném ze svých turné. V polovině března mimochodem česko-polská kapela i s Davidem Dorůžkou vyráží na další krátkou šňůru, při níž navštíví několik polských a českých měst. Více se dozvíte v Rozhovoru měsíce přímo z úst Štěpánky Balcarové.

Interview vede Milan Tesař (Radio Proglas). V pořadu zazní ukázky z alba skupiny Inner Spaces Light Year.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio