Kdyby Lincoln nezemřel, Amerika by byla jiná, soudí herec

Abraham Lincoln zůstává 150 let po smrti ikonickým americkým prezidentem. Televize National Geographic uvádí nový hraný dokument Vražda prezidenta Lincolna. Hlavní roli v něm hraje herec Billy Campbell.

Abraham Lincoln nepřestává Američany fascinovat. Právník samouk, který zrušil otroctví a zachránil Unii, byl nespočetněkrát ztvárněn ve filmu.

Spielbergův celovečerní snímek Lincoln je s 12 nominacemi na Oskara kasovním trhákem. A s vlastním novým dokumentem teď přichází televize National Geographic Channel. Jmenuje se Vražda prezidenta Lincolna. Toho hraje 52letý herec Billy Campbell s blízkým vztahem ke všemu, co je s americkou občanskou válkou spojeno.

„Vyrostl jsem v Charlottesville ve Virginii. Asi 80 procent všech bitev občanské války se odehrálo právě v tomhle státě. Už jako batole jsem běhal bosý po historických bojištích, kterých tam máme tolik. Válka Severu proti Jihu a její příběhy mě už v dětství doslova uchvátily,“ vzpomíná.

Pro Billyho Campbella tak určitě nebyl Lincoln jen nějaká mlhavá postava z hlubin historie. Četl o něm jako každý aspoň průměrně vzdělaný americký školák. Chápal jeho význam, a proto se o roli ucházel se směsí naděje i trémy. Dobrá zpráva ho zastihla na moři.

Víc teď Lincolnovi rozumím, říká herec

„Byl jsem právě na plachetnici, když jsem se dozvěděl, že jsem tu roli dostal. Neměl jsem se jak dostat ke scénáři ani ke knize, na které je dokument založen. Teprve za pár dnů jsem se mohl začít připravovat. Do natáčení zbývalo jen deset dnů,“ vybavuje si.

Lincolnův památník navštěvují staří i mladí

Billy Campbell je strávil tím, že četl o Lincolnovi všechno, co se mu dostalo pod ruku. A doslova před očima se mu začal rýsovat jiný Lincoln, než jakého znal z učebnic.

„Často ho považujeme za člověka vytesaného z kamene. Je těžké se tomu obránit. Je idol, ikona naší historie, což ho trochu odlidšťuje. Pro mě osobně bylo hlavním přínosem filmu, že jsem se musel nad Lincolnem znovu a znovu zamýšlet. Myslím, že mu teď rozumím víc jako člověku z masa a kostí,“ uvažuje.

Američané teď mají o Lincolnovi kromě Spielbergova velkofilmu i nový 95minutový dokument. V České republice bude možnost ho vidět v březnu. Sami budete moci posoudit, jestli opravdu přináší nový úhel pohledu na notoricky známou historickou událost – jak tvrdí tvůrci.

Amerika po jeho smrti nezůstala stejná

„Tom Hanks jako průvodce filmem nazývá atentát na Lincolna nejznámějším zločinem v dějinách Ameriky. Kdo ví, jaká mohla naše země být, kdyby Lincoln tenkrát nezemřel. Jací bychom byli my Američané, kdyby Lincoln žil a pomohl národu překonat válečné trauma ohleduplněji,“ přemýšlí.

„Propastné rozdíly a nenávist mezi Jihem a Severem jsme mohli překonat laskavěji,“ vysvětluje herec Billy Campbell, proč americké filmaře a spisovatele nepřestane smrt Lincolna nikdy přitahovat.

Je ve stejné kategorii šokujících událostí jako japonský útok na Pearl Harbor, atentát na prezidenta Kennedyho nebo teroristické útoky z 11. září 2001. Okamžik, kdy se Amerika ocitla na pomyslné dějinné křižovatce. A hloubaví lidé už budou vždycky přemýšlet, jaká mohla Amerika být, kdyby takovým šokem neprošla.

autor: vpo
Spustit audio