David Vávra: Architekt nemá stavět pomníky, architekt má sloužit

20. únor 2013

Šumná města, Divadlo Sklep nebo Alles Gute. Zdá se, že cokoliv, do čeho se architekt a herec David Vávra se svými přáteli pustí, se stane pojmem. „Všechno ke mně vždy přišlo náhodou a omylem,“ říká však skromně v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Šťastné, požehnané náhody. Tak David Vávra hodnotí úspěchy, jichž se mu podařilo dosáhnout. A to přitom jde o projekty, které dnes zná v Česku prakticky každý.

„Kupříkladu s Milanem Šteindlerem jsme chtěli zpříjemnit předpubertální večírek divadlem. Vůbec jsme přitom netušili, že se do svých obličejů budeme vzájemně dívat následujících 42 let – a že se budeme mít rádi,“ připomíná David Vávra kultovní cyklus výuky německého jazyka Alles Gute z České sody.

A prakticky náhodou se zrodil i slavný cyklus Šumná města. „Když jsme s Radovanem Lipusem točili Šumnou Ostravu, netušili jsme, že na konci vznikne 66dílný seriál putování po českých šumných městech,“ vzpomíná herec.

A neméně osobitý je i jako architekt. Posuďte sami. „Architekt nemá stavět pomníky. Architekt by měl být sluhou, který staví domy, jež slouží s radostí,“ je David Vávra přesvědčen.

David Vávra odpovídal na otázky Lucie Výborné

Řeč byla nejen o televizi a architektuře, ale i o divadle. Koneckonců, nejde mluvit s Davidem Vávrou a zcela přitom opomenout pražské Divadlo Sklep. I toto téma tedy v rozhovoru, který vedla Lucie Výborná, dostalo svůj prostor.

A padla i řada dalších otázek. Co David Vávra nazývá urbanistickým holocaustem? Na jaké zajímavé skutečnosti narazil při svém televizním pátrání po stopách českých architektů v zahraničí? A proč je občas překvapen tím, jak často se zapomíná?

Záznam celého rozhovoru s Davidem Vávrou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio