Povodí Labe chce revitalizovat slepé rameno řeky v Polabinách

19. únor 2013

Projekt odbahnění slepého ramena Labe na pardubickém sídlišti Polabiny má velkou šanci uspět. Revitalizaci chce provést Povodí Labe, potřebuje ale získat dotaci 70 milionů.

Ladislav Merta z Povodí Labe potvrdil, že mají podporu města, kraje i samotných občanů Polabin:

„Projekt spočívá v důsledném odbahnění lokality, která vznikla odstavením toho ramene v letech 1918. Smyslem je, aby se pomohlo celému ekosystému v této oblasti. Technické řešení bylo vypracováno několikrát, aby bylo vyhověno požadavkům orgánům ochrany přírody, městu a požadavkům, které mají obyvatelé.“

„Nakonec byla zvolena citlivá technologie a rameno bude částečně průtočné. Bude tam vybudováno napájecí a odpadní potrubí k řece Labi,“ dodal Merta.

Projekt revitalizace slepého ramene má velkou podporu Pardubického kraje. Radní zodpovědný za regionální rozvoj a evropské fondy Zdenek Křišťál o odbahnění a zpřístupnění lokality k rekreaci usiluje už několik let.

„Je důležitý především pro Polabiny, kde vznikne nová rekreační zóna. Já jsem ten projekt podporoval již před třemi roky jako představitel Polabinské rekreační zóny, což bylo občanské sdružení, které jsme založili na podporu projektu. Polabiny je sídliště, kde je zeleně skutečně málo. Tady ta zeleň se dá využít pro rekreační účely. V současné době se v lokalitě pohybují především bezdomovci,“ říká Křišťál.

Chcete dostávat každý den zpravodajství e-mailem zdarma do vaší schránky?
Budete tak mít každý den dokonalý přehled o dění ve Vašem kraji a k tomu tipy na vybrané pořady ČRo Pardubice!
To vše úplně zdarma!
Stačí se jen zaregistrovat!

autor: ba
Spustit audio