Markéta Irglová v Koncertu Studia Noc

3. březen 2015

K 25. narozeninám jediné české držitelky hudební ceny Grammy a filmového Oscara uvede Český rozhlas záznam Markétina vystoupení na trutnovském festivalu Jazzinec 14. května 2011.

Česká skladatelka, zpěvačka a herečka a držitelka Oskara spolu s irským muzikantem Glenem Hansardem za originalní píseň k filmu Once Markéta Irglová se narodila 28. února 1988 ve Valašském Meziříčí.

Když byly před několika dny v americkém Los Angeles rozdány letošní prestižní americké hudební ceny Grammy, jedna z udělených cen si to namířila i do České republiky, získali ji Markéta Irglová s Glenem Hansardem v kategorii muzikál za album Once.

Markéta Irglová na trutnovském festivalu Jazzinec 14. května 2011

Bylo to úžasné, fantastické, moc se mi to líbilo. To byly nejčastější reakce diváků těsně po koncertu oscarové Markéty Irglové a její kapely ve vyprodané síni Bohuslava Martinů v Trutnově.

Markéta Irglová na trutnovském festivalu Jazzinec 14. května 2011

Sympatická Moravanka si publikum získala hned po první písničce.

Na bezprostřednost, skromnost či srdečnost, které provázely vystoupení Markéty spolu s Glenem Hansardem, jsme si již zvykli - na příjemné věci se tak lehce a rychle zvyká.

Ale tady k tomu dostáváme jaksi „navíc“ ohromnou sebedůvěru, víru v sebe sama, neuvěřitelnou radost z vlastní cesty a tvorby. To vše „zabalené“ do úžasných harmonií, tónů a téměř andělského zpěvu.

Je to úžas. Markéta začíná znovu. Po svém. Markéta Irglová stojí na vlastních nohách, na svých pocitech, na svém vidění světa. A je to krása a nádhera.

V roce 2011 vydala Markéta Irglová své první sólové album Anar, které se setkalo s velmi příznivým ohlasem jak u hudebních kritiků tak i u publika na celém světě.

A právě hlavně písničky z tohoto pozoruhodného CD zazněly na dnes již legendárním koncertě 14. května 2011 v Trutnově.

Nyní máte jedinečnou možnost si nezaměnitelnou atmosféru vystoupení Markéty Irglové s kapelou poslechnout a to ve středu 27. února 2013 od 20:04 hodin v Koncertu Studia Noc.

Markétě gratulujeme a vám přejeme pěkný poslech!

Koncert Studia Noc naladíte na frekvencích regionálních stanic Českého rozhlasu:
Český rozhlas Ostrava
Český rozhlas Brno
Český rozhlas Olomouc
Český rozhlas České Budějovice
Český rozhlas Hradec Králové
Český rozhlas Pardubice
Český rozhlas Plzeň
Český rozhlas Sever (Ústecký a Liberecký kraj)
Český rozhlas Region (Vysočina a Středočeský kraj)

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.