Chladný kouř a lovu zdar! V Uničově vystavují dýmky.

21. únor 2013

Od čtvrtka 21. února si v Uničově můžete prohlédnout kolekci nejroztodivnějších dýmek.

V tamní Městské galerii se totiž koná výstava s názvem Chladný kouř a lovu zdar, která představí dýmky ve všech podobách. Od indiánského kalumetu přes hliněné a meršánové dýmky až po moderní briarky.

Hlavní část expozice bude tvořit rozsáhlá sbírka porcelánových dýmek, jejichž hlavičky a šťávníky jsou zdobeny mysliveckými a loveckými motivy.

Pro zájemce o hlubší vhled do historie kouření dýmky bude připraven rozsáhlý textový doprovod a tematicky zaměřené knihy; návštěvníci si budou moci v galerii odpočinout a přečíst si například některou z povídek Ilji Erenburga.

Stěžejní část exponátů pro výstavu zapůjčili Radek Pešeka a dr. Josef Stanislav. Výstava potrvá v uničovské Městské galerii do 30. března 2013.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.