Zahraniční dálniční známky a kupóny lze koupit i v Česku

21. únor 2013

Cestování autem do zahraničí je v současné době velmi jednoduché. Jednak v Evropě na hranice narazíte jen občas a hlavně na internetu se dá dopředu přesně nastudovat celá trasa včetně nutných poplatků. To je velká výhoda, především pokud chcete jet do země, kde se neplatí mýto, ale je nutná dálniční či jiná nálepka. Prakticky všechno potřebné si můžete koupit ještě před cestou u nás doma.

Dálniční známky kromě České republiky využívají také na Slovensku, v Rakousku, Švýcarsku, Slovinsku a Maďarsku. A všechny se dají koupit na pobočkách ÚAMK, ABy nebo Autoturistu. Problém může nastat pouze u maďarské dálniční známky, která je elektronická a u nás se dá koupit pouze na pobočkách v Praze nebo Brně.

Maďarská dálniční známka se pořizuje pomocí elektronického systému, který nebývá v zahraničí nonstop. Proto se vyplatí s dostatečným předstihem zjistit, kde a za kolik známku seženu,“doporučuje Filip Hoffman z ÚAMK. Desetidenní známka pro osobní auto stojí 350 korun. Do Maďarska však můžete vyrazit i bez dálniční známky, protože ne všechny tamní silnice jsou zpoplatněny.

V Rakousku vedle dálniční známky platíte i mýto

Zhruba 250 korun stojí desetidenní známky na Slovensku a v Rakousku, naproti tomu týdenní slovinská známku vyjde až na 430 korun. Pouze roční dálniční kupón mají ve Švýcarsku, stojí přes 800 korun a bohužel, i když vaše vybraná trase vede mimo dálnici, stejně si ho musíte pořídit.

Při vjezdu do Švýcarska po dálnici obdržíte známku automaticky od celní správy a musíte ji na místě zaplatit, jinak nebudete moct pokračovat dál v jízdě,“ říká Hoffman.

Poněkud specifické je Rakousko. V zemi našich jižních sousedů se totiž vedle dálnic platí mýto i za průjezd některých průsmyků a tunelů. „Cena za průjezd jednoho úseku může vyjít na čtyři nebo pět eur,“ dodává.

V Německu nemají dálniční kupóny, ale ekoplakety

Jako bílá vrána tak působí bezplatné německé silnice, ovšem tady mají pro řidiče připravenu jinou specialitu. Kdo jen neprojíždí, ale cíleně míří do některého z německých měst, velmi pravděpodobně bude potřebovat nálepku prokazující ekologickou normu jeho auta. Dá se získat i na našich stanicích technické kontroly, kde vám po předložení velkého technického průkazu a zaplacení 300korunového poplatku vystaví nálepku. Nebo si ji můžete zařídit poštou.

Problém je, že v Německu se nejen neustále zvyšuje počet měst, kde platí ekologické zóny, ale zároveň se také zpřísňují. Aktualizovaný seznam se dá najít například na stránkách Dekry.

„Na těchto stránkách se motoristům snažíme podávat úplné informace včetně podrobných mapek, z nichž je patrné, ve kterých částech konkrétního města platí emisní zóna,“ uzavírá Miroslav Lhoták. A do center některých měst, například do Berlína nebo Frankfurtu, se už auta s červenou plaketou nedostanou.

autor: evk
Spustit audio