22. února 2013

22. únor 2013

Jewdyssee: 5773

V Berlíně vznikla skupina Jewdyssee, která si jako název alba zvolila číslovku 5773, což je dle hebrejského kalendáře aktuální letopočet. Vede ji německo-izraelská zpěvačka Maya Saban, doprovod tvoří digitálně programové elektronické nástroje i housle, trombon trubka, akordeon, používané spíš jako hudební koření.

V repertoáru má skupina širokou mozaiku skladeb, které jsou součástí židovské kultury, včetně ukolébavek, úprav žalmů i jiných spirituálních textů. Skupina ale k tradičnímu materiálu přistupuje se značnou dávkou provokativní invence a bez jakýchkoli zábran přenáší staletí staré skladby do současného hudebního jazyka.

Většina repertoáru je v jiddiš, tedy jazyce evropských Židů, ale na albu je i nahrávka v hebrejštině. Jde o velmi svérázné zpracování tradiční hymnické písně Adon Olam, Věčný pán, která bývá zpívána na závěr modliteb v synagoze.

Glück je německy štěstí, a v nepatrně odlišné transkripci vyjadřuje totéž v jazyce jiddiš, který vznikl v židovských komunitách v Evropě prolnutím s hebrejštinou. Ve stejnojmenné skladbě zpívá berlínská skupina o vrtkavém osudu.

Výběr z obsahu CD:

Beltz Mayn ShteteleChiribim ChiribomAdon OlamTumbalalaikaGlikZol Zayn Mit MazelHinematovBei Mir Bist Du Schejn

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Maya Saban / Valerie Schiller

Spustit audio