Cenu Grammy získal polský dirigent Antoni Wit

22. únor 2013

Antoni Wit má na svém kontě několik prestižních ocenění za přínos klasické hudbě. Ovšem teprve letos – dalo by se říci až na sedmý pokus – mu byla v Los Angeles udělena prestižní cena Národní akademie fonografických umění a věd, známá jako Grammy.

Soška starého gramofonu ovšem není jen oceněním dirigenta a šéfa varšavského Symfonického orchestru Národní filharmonie Antoniho Wita, který má na svém kontě více než 200 alb s vážnou hudbou. Při letošním 55. ročníku Grammy bylo totiž oceněno album, na kterém se výhradně podíleli polští umělci i producenti. Wit ho nahrál se svým orchestrem, produkovala ho polská společnost Naxos a jsou na něm skladby jako „De natura sonoris“ anebo „Koncert pro lesní roh“ od Krzysztofa Pendereckého. Tedy od jednoho z nejvýznamnějších polských skladatelů současné vážné hudby.

„Album je výběrem prací Krzysztofa Pendereckého z různých období a je součástí velkého projektu, kterému jsem se věnoval několik let,“ řekl v rozhovoru pro list Rzeczpospolita oceněný rodák z Krakova. Také jeho dřívější alba se skladbami Krzysztofa Pendereckého, jako třeba „Sedm bran Jeruzalémských“ nebo „Polské requiem“, která byla nahrána ve spolupráci s varšavskými filharmoniky, získala nominace na Grammy. Celkem jich bylo šest, ve skutečnou cenu se však proměnila až ta letošní, sedmá. „Lze tedy říci, že sedmička je šťastné číslo,“ říká dirigent Antoni Wit. On sám považuje úspěch v americkém Los Angeles především jako uznání jeho práce ve varšavské Národní filharmonii, s níž za posledních deset let odehrál více než 400 koncertů.

Ostatně Antoni Wit za svou tvorbu už získal řadu jiných ocenění: jako třeba Cannes Classical Award nebo Records Academy Award. A za svou kariéru působil v souborech téměř po celém světě: od japonského symfonického orchestru až po britský Královský filharmonický orchestr. Kariéru přitom zasvětil především polským skladatelům, zejména právě Krzysztofovi Pendereckému, který byl jeho učitelem komponování na krakovské konzervatoři. Velké uznání ale získalo i Witovo zpracování Smetanovy Mé vlasti anebo skladeb Gustava Mahlera.

Grammy Antoni Wit získal v poslední sezóně, kterou tráví v čele varšavských filharmoniků. S dirigováním ale rozhodně skončit nehodlá. Brzy má právě společnost Naxos vydat jeho nové album „Polské květy“ od Mieczysława Weinberga. A kromě jiného Wit na září plánuje koncert s Berlínskou filharmonií.

autor: Dagmar Langová
Spustit audio